От утре медицинските сестри започват да протестират всеки ден

Нова детска градина със стълбище-пързалка

Рицарите на Малта подпомагат малки иконописци

БДЖ на печалба за първи път от много години

Таксиджии протестират на пъпа на София Утре забраняват паркирането около пл. „Св. Ал. Невски“

Министър Нено Димов: Отводняване на Шабленското езеро се прави от години

Румен Христов: С ГЕРБ си поставихме за цел да имаме осем евродепутати Все още не сме готови с имена за номинациите, каза лидерът на СДС

Германка у нас заради маестро Камджалов

Депутатът от БСП Явор Божанков: НАП, КОНПИ и Борисов да проверят апартаментите на Цветанов

Челен опит: малките дългове да се събират без съд

Домашният насилник от Варна е задържан за 72 часа Обвиняемият Синан заплашвал със убийство и съседка

Премиера на операта „Котката“ в София Режисьор е музикалната новаторка Вера Немирова

Съдят шофьор, убил унгарка и ранил двете й спътнички при катастрофа

Казахстан преименува столицата си на бившия президент Нурсултан Назарбаев

Кметът на Шабла Мариян Жечев пред „Труд“: Досега природозащитниците не са реагирали Източване на водата в езерото се прави почти всяка година

„Доктор усмивка“ от Монтана Константин Константинов получи най-авторитетната награда по стоматология

Ортодонтското лечение е взаимно- трябват усилия и търпение от двете страни, смята медикът

Всеки човек има талант, трябва само да го открие. Едни умеят да градят къщи, други – да рисуват картини, трети – да чупят спортни рекорди… Д-р Константин Константинов от Монтана е намерил своето призвание – лекува зъбите на хората, но не само това – той създава красиви усмивки – като за Холивуд. Не всеки човек получава по рождение хубава усмивка, но всеки може да я постигне с желание, с помощта на опитен лекар и упоритост, твърди медикът. И го доказва – тази пролет той получи една от най-авторитетните награди по стоматология – “Усмивка на годината”.

В продължение на две години младият лекар лекувал и коригирал зъбите на момиче от Монтана, докато накрая усмивката й блеснала като слънце. 15 годишната Иванина влязла в кабинета на д-р Константинов с оплакване от неправилно подредени зъби, но прегледът установил и доста други проблеми. “Със съгласието на пациентката започнахме работа, която бе дълга и нелесна. И на нея, както на всеки пациент, обясних, че ортодонтското лечение е взаимно- трябват усилия и търпение и от двете страни”, разказва лекарят.

Медикът използвал съвременни методи и високотехнологични средства. С апарат за бърза експанзия, брекети и пръстени коригирал челюстите и изправил и подредил като на картина зъбите на пациентката. Някои от дейностите продължили месеци. А окончателния вид на усмивката бил изготвен на базата на дигитален дизайн, по който на зъбите с помощта на силиконова матрица нанесъл композитна маса и я полирал. С грейналата усмивка на Иванина и описание на работата д-р Константинов участвал в националния дентален конкурс “Усмивка на годината”, който се организира от българското издание на международната медия “Дентал Трибюн”.

Сред включените в надпреварата 38 клинични случая, създадени от 58 специалисти, международното жури тази година отличилото в категорията “Ортодонтски случай” работата на д-р Константин Константинов в екип с д-р Калоян Пенчев. “Надпреварата в ортодонтските случаи беше изключително оспорвана, имаше дори балотаж. За пръв път в 11 годишната история на конкурса бяха дадени две първи награди – на мен и колегата д-р Мила Стоянова от Варна”, споделя стоматологът от Монтана.

Много от познатите на д-р Константинов смятат, че професионалният му път е бил предопределен едва ли не по рождение заради медицинското семейство. Баща му – д-р Емил Константинов е общопрактикуващ лекар в Монтана, а майка му д-р Паулина Генева е стоматолог.

След като през 2009 г. завършил стоматология в Медицинския университет в Пловдив, Константин започнал работа в кабинета на майка си. После се заел да специализира ортодонтия. “Ортодонтската работа е дял от денталната естетическа медицина, която осигурява оптимално подреждане на зъбите. Но има не само естетически функции – хубавата усмивка е и здраве, и ключ за много врати!”, казва медикът.

Голяма част от успехите си д-р Константинов признава, че дължи на лекаря при когото специализира – д-р Иван Горялов от Пловдив. “Страхотен човек и специалист, с детайлно познаване на професията и новостите в нея!”, казва монтанския стоматолог. Д-р Горялов го запознал и със системата за стоматологично лечение на американския д-р Алекзандър – един от ортодонтите на световно ниво. “Това е лекар и учен с 50 годишна практика, създал собствена школа за ортодонтската работа, в която е описана позицията и наклона на всеки един зъб. Системата му не е само медицински труд, а философия, в която са заложени и важни житейски принципи!” обяснява монтанският лекар.

Първият принцип на д-р Алекзандър “Усилието поражда резултат!” е мото и на цялата дейност на клиниката му в Тексас, където се работи много и с отдаденост, разказва стоматологът. Още при запознаването си със системата на американския лекар той се запалил по нея и станал един от последователите му. Няколко пъти вече е посещавал симпозиуми и семинари на д-р Алекзандър в САЩ и у нас, на които присъстват лекари от цял свят.

След години д-р Константинов се надява като кумира си д-р Алекзандър, да се включи и в международни лекарски мисии в бедни държави и да помага на нуждаещи се и страдащи хора. Защото усмивката може да се оформя на стоматологичния стол, но се ражда от загрижени и приятелски жестове към другите край нас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.