Документална изложба във ВТУ разказва за спасяването на българските евреи

Документална изложба "Страната на спасените евреи" се открива на 14 юни в Център "Конфуции" на Великотърновсия университет, като част от програмата на Международна научна конференция "Спасяването на българските евреи - събития и личности".

Експозицията съдържа неизвестни и непредставяни досега факти от българското участие във Втората световна война и спасяването на българските евреи. В нея са включени доклади, писма, телеграми и дневници на висшия германски държавен апарат, на агентите на Гестапо в няколко държави, както на германските дипломати в София, Букурещ и Анкара. Документите доказват особената роля на Цар Борис и Правителството в спасяването както на българските евреи, така и на няколко хиляди евреи от Словакия, Румъния и Унгария, които с български транзитни визи и с кораби пътуващи под български флаг са намерили спасение в Палестина.

Всички експонати са открити в Бундесархив - Берлин, Германски политически архив - Берлин, Хесенски централен архив - Висбаден, Мемориала "Ванзее", както и архива на Ватикана. Включени са и всички награди на българското царско семейство от световни еврейски организации, за ролята на Цар Борис и Царица Йоана в спасяването на евреи през Втората световна война. Изложбата е дело на Израелско-български институт и Филмова студия "Време" и се реализира с подкрепата на Фонд "Култура" на Министерството на културата по повод Председателството на Съвета на Европа 2018 г.

60302f343779d7b3eeb16fb70b5b690b

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони