Документална фотоизложба за Васил Левски откриват в Балабановата къща в Старинен Пловдив

Документална фотоизложба под надслов „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за отечеството - Васил Левски и градът, който го създаде“ ще бъде открита в петък в Балабановата къща в архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив”.

Една част от изложбата представя всички важни моменти от живота на Апостола на свобода, родното място и семейната среда като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика.

Включени са оригиналните снимки на Васил Левски, снимки на негови близки, на родното Карлово, на други селища, свързани с революционната му дейност, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на Вътрешната революционна организация – Данаил Попов, отец Матей Преображенски, Георги Данчов и др., на БРЦК в Ловеч – Иван Драсов, Димитър Пъшков, Марин Поплуканов, на ръководителите на българското националноосвободително движение - Раковски, Каравелов, Ботев.

Представени са и репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници, посветени на Апостола – създаването на революционни комитети, залавянето и обесването на Левски, паметниците в София, Карлово и Ловеч.

Втората част от изложбата, която може да бъде разгледана в Балабановата къща в Стария град на Пловдив до 26 август, е посветена на Възрожденско Карлово, където се е родил и израснал Апостолът на българската свобода. Родното място на Васил Левски, превърнало се в символ и крепост на българския дух, дал на България десетки будители и строители на нацията, ревностни радетели за национално просвещение и културен напредък, съхранили националната гордост и памет, с огромно желание за свобода, за собствен език и църква, готовност за борба и саможертва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура