Документи за музикалната история на града отпреди век постъпиха в Държавния архив

Считаните за загубени ценни документи на Музикално дружество "Родни звуци", обхващащи периода от 1910 г. до 1947 г., постъпиха в Бургаския държавен архив със съдействието на Общината. Те ще бъдат показани пред публика на 08.06.2018 г., петък, по повод 9 юни - Международен ден на архивите, от 15:00 часа в зала "Петя Дубарова" на КЦ "Морско казино".

Музикално дружество "Родни звуци" е основано през октомври 1910 г., с което се дава началото на организирания музикален живот в Бургас. Преди това съществуват различни опити в това направление, но те са инцидентни и нетрайни. По-късно, през 1921 г., към дружеството се открива и народно музикално училище.

Допреди няколко месеца се приемаше, че въпросните документи са изгубени. В архива има отделни книжа на "Родни звуци", предимно в личните фондове на музиканти. С новопостъпилите документи всеки би могъл да проследи музикалния живот в Бургас през първата половина на 20 в.

Във връзка с празника Архивът ще отличи с грамоти номинираните в категориите "Читател на годината" за 2017 г., "Приятел на архивите" и "Дарител на годината".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони