Долната камара на британския парламент гласува "за" начало на Брекзит

Британските депутати в Камарата на общините гласуваха с голямо мнозинство да се даде „зелена светлина“ на правителството да започне процедурата по напускане на ЕС, предаде БНР. След третото и заключително четене на проектозакона в Камарата на общините 494 депутати гласуваха „за“ и 122 „против“.

По време на обсъжданията не се стигна до внасяне на поправки в текста, едната от които бе предложението на лейбъристката депутатка Хариет Харман за защита на правата на гражданите на ЕС на Острова. Поправката бе подкрепена от 290 депутати, но 332 гласуваха против нея.

Лейбъристката партия продължава да бъде раздирана от разногласия по повод на искането на лидера Джеръми Корбин да не бъде блокиран Брекзит. Още един член на кабинета в сянка, министърът на икономиката Клайв Люис, подаде оставка, отказвайки да следва инструкциите на лидера.

Премиерът Тереза Мей възнамерява да задейства член 50 от Лисабонския договор до края на март. Сега обаче проектозаконът отива за обсъждане и  гласуване в Камарата на лордовете следващата седмица. Ако бъдат внесени някакви поправки той отново трябва да мине през двете камари на парламента преди да се превърне в закон и Тереза Мей да получи правото да извести Брюксел за началото на „развода“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа