Домашен арест за турски терорист в хотел на Златните

Издирван 9 години с червена бюлетина на Интерпол турски гражданин, осъден в родината си като член на терористична организация, е под домашен арест с определение на Варненския окръжен съд.

Мярката е със срок до 40 дни, а издирваният ще я търпи в хотел, в който е отседнал по време на почивката си във Варна, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Варна.

Окръжната прокуратура във Варна е настоявала за най-тежката мярка за процесуална принуда.

44-годишният мъж Мехмед Я., който притежава и немска лична карта, е издирван с червена бюлетина на Интерпол - Анкара. Установен е и е задържан на 2 септември тази година на летище Варна, тъй като се е отклонил от правосъдието на Република Турция и се е укрил. Той е бил закопчан след като кацнал с полет от Дюселдорф за почивка у нас, имал резервация в хотел в Златни пясъци, научи "Труд".

Спрямо Мехмед Я. има валидна заповед за арест, издадена още през 2005 г. от Висшия криминален съд в Адана. Той е осъден като член на терористичната организация ПКК/Конгра на 6 години и 3 месеца лишаване от свобода, от които не е изтърпял 3 години 7 месеца и 23 дни.

Престъпната му дейност се е изразявала в подпомагане и работа с терористи от провинциалните крила на организацията, създаване на комитет като младежка асоциация на ПКК в университета Косатепе, както и в набиране на терористи. Бил е инструктор в организацията и е събирал финансови средства от името на ПКК.

Турските власти имат намерението да поискат екстрадиция на лицето. Престъпленията, за които Мехмед Я. е получил ефективна присъда, са наказуеми и по българските закони. Процесът в сряда продължи повече от 4 часа заради искане на защитата да има освен турски и немски преводач.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право