Домашнярката води до алкохолна зависимост

По празниците зачестяват случаите на отровени от нелегална ракия

Масовата практика у нас да се вари домашна ракия увеличава риска от развитие на алкохолна зависимост. Това твърди д-р Александър Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости.

“Категорично има връзка между традицията българинът да си вари ракия и увеличаващия се брой българи, които развиват алкохолна зависимост”, казва експертът. По думите му културалният контекст и традициите оказват много силно влияние върху поведението и върху избора на човек. Традицията да се произвежда алкохол предразполага към по-висока консумация, което увеличава и риска от алкохолизъм. Това показват и последните данни на организацията “Анонимни алкохолици”, според които около 40% от българите злоупотребяват с алкохола. Причините са по-лесният достъп и ниската цена на т.нар. домашна ракия. Около 3-5 процента от хората развиват алкохолно пристрастяване, твърди д-р Канчелов.

Особено голям риск за здравето и психиката на човек крие консумацията на напитки с неясен произход, които се продават по пазари и дори на капака на колата. Този тип питиета имат остър токсичен ефект и водят до тежки увреждания както на нервната система, така и на мозъка, категоричен е д-р Канчелов. И предупреждава, че около празниците зачестяват случаите на пациенти с тежка интоксикация, която често има и фатален изход.

Официалните статистики на НАП и Агенция “Митници” за миналата година показват, че производството на домашна ракия у нас е изцяло в сивия сектор. Реално сумите, които се усвояват от този сектор, трябва да са близо 200 милиона лева за акциз и над 70 милиона лева ДДС за над 50 милиона литра домашна ракия, които в действителност се произвеждат от казаните. Регистрираните 1573 казана обаче декларират едва 290 хиляди литра, приходът от които за 2015 г. е 734 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България