Домът за медико-социални грижи във Варна получи дарение от "Българската Коледа"

Робот за прохождане ще помага на болни деца

Робот за прохождане получи като дарение от благотворителната инициатива "Българската Коледа" Домът за медико-социални грижи за деца във варненския кв. Виница. Системата за локомоторна терапия LokoHelp Woodway представлява роботизиран апарат за симулация на походката и е изключително ценна, тъй като дава шанс на подрастващи със сериозни дефицити в моториката да проходят, радват се специалистите от дома. %d1%80%d0%be%d0%b1%d0%be%d1%821

Новата техника ще се ползва за рехабилитация на пациенти с увреждане или загуба на способността за ходене след заболяване или злополука. Роботът е подходящ за деца с церебрална парализа, Спина бифида, парализа на долните крайници, хемипареза, неврологични нарушения, невромускулни и ортопедични заболявания. Системата за локомоторна терапия помага за подобряване на походката, нейната бързина и издръжливост, подвижността на ставите, мускулната дължина, сърдечно-съдовите функции и за намаляването на спазмите.

Роботът могат да ползват пациенти с тегло от 5 до 150 кг, като времето за обучение е индивидуално. При деца, прекарали инсулт, например, рехабилитаторите препоръчват три курса седмично в продължение на поне 6 седмици, докато при малчугани с церебрална парализа терапията може да продължи месеци.

"Искрено се надявам, че апаратурата ще допринесе резултатът от работата на нашите специалисти да бъде още по-добър и все повече деца да си тръгват от нашето лечебно заведение изправени на крака", заяви директорът на дома д-р Стефка Джанкова. Тя благодари на всички, които подкрепят "Българската Коледа".

Благотворителната инициатива прави дарение за дома във Варна за втори път, след като преди 5 г. достави апарат за ударно-вълнова терапия и вана за подводно-струен масаж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България