Доналд Тръмп е Капитан Америка

Републиканците запазват контрола над Конгреса

В разрез с прогнозите кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп срази убедително съперницата си от лагера на демократите Хилъри Клинтън в най-непредсказуемите избори от по-новата история на страната, предаде Би Би Си. Само ден преди вота социологическите сондажи продължаваха да дават надмощие от няколко пункта за Клинтън, макар че през последната седмица милиардерът стопи категоричната й преднина.

Истинската битка между двамата се разгърна в колебаещите се щати Вирджиния, Флорида, Охайо и Северна Каролина. Републиканецът обаче успя да вземе ключовия Охайо, където от 1964 г. вотът “уцелва” президента. След това Тръмп записа победа във Флорида, която дава 29 гласа в избирателната колегия. Без тях той нямаше да успее да продължи надпреварата, а след това си осигури и 15-те електора от Северна Каролина, с което се сдоби с повече от нужните за победа 270 гласа в колегията.

Малко по-късно Клинтън му звънна, за да признае поражението си и да поздрави 45-ия президент на САЩ. Тръмп получи поздравления и от държавния глава Барак Обама, който го поканил днес в Белия дом.

Триумфът на новака в политиката под слогана “Да направим Америка отново велика” е силен шамар за Клинтън, която се надяваше да стане първата жена президент на САЩ след престоя си в Белия дом като първа дама. Не по-малък е и ударът за съпартиеца й демократ Барак Обама, който през последните седмици силно се включи в кампанията на Хилъри. Още повече че републиканците успяха да запазят мнозинството си в Конгреса на изборите във вторник, когато се избираха 34 членове в 100-местния Сенат и всичките 435 на Камарата на представителите.

Гражданите гласуваха и на серия от референдуми, като Калифорния стана 5-ият щат, легализирал марихуаната, последван от Аризона, Масачузетс и Невада. Отново в Калифорния гласоподавателите отхвърлиха предложението актьорите в порно филмите задължително да слагат презервативи на снимките. Щатът ще бъде и първият, който ще изостави найлоновите пазарски пликове за еднократна употреба, решиха калифорнийците на допитването по въпроса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка