Доналд Тръмп и Джъстин Трюдо обсъдиха търговските и икономически въпроси

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо, за да обсъди търговските и други икономически въпроси, заяви прессекретарката на Белия дом Сара Сандърс, предаде Ройтерс.

Телефонният разговор между двамата е първият им контакт, откакто Тръмп разкритикува Трюдо като „много непочтен и слаб“ в края на срещата на лидерите на Г7 в Канада по-рано през юни.

В петък, Канада отвърна на администрацията на Тръмп заради наложените мита върху стомана и алуминий, заричайки се да наложи реципрочни мерки на стойност 16.6 милиарда канадски долара (12.6 милиарда щатски долара) върху американски стоки, докато Вашингтон не размисли.

По време на разговора, Трюдо е заявил пред Тръмп, че Канада не е имала друг избор, освен да обяви реципрочни контрамерки на митата за алуминий и стомана, се казва в отделно изявление, публикувано от Канада в петък. Двамата лидери са се съгласили да поддържат близки връзки занапред, гласи още съобщението.

Джъстин Трюдо е провел разговори с президента на Мексико Енрике Пеня Нието в петък, за да обсъдят мексиканските избори на 1 юли. Двамата лидери са обсъдили и преговорите по Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и са се съгласили да продължат да работят към взаимоизгоден резултат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка