Доналд Тръмп и Си Цзинпин подписаха търговски споразумения за над 250 млрд. долара

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Китай Си Цзинпин обявиха редица търговски споразумения за общо 253,4 милиарда долара, предаде АФП.

Споразуменията в области като енергетиката, автомобилостроенето, аеронавтиката, хранително-вкусовата промишленост и електрониката бяха подписани на среща на двамата лидери в Пекин.

Едно от споразуменията между двете страни е това за закупуване на 300 самолета от американския гигант „Боинг“ на стойност 37 млрд. долара.

Тръмп увери, че не упреква Китай за огромния му търговски излишък със САЩ, а прехвърли вината върху предишните президенти. "Не упреквам Китай за това. В крайна сметка кой може да упреква една страна, че се възползва от друга страна за доброто на гражданите си? Упреквам обаче предишните администрации, които допуснаха този неконтролируем търговски дефицит да се образува и да нарасне", каза Тръмп.

Тръмп заяви, че са необходими бързи действия по севернокорейския проблем. "Времето не стига, трябва да действаме бързо. Призовавам Китай да се ангажира в пълна степен.

Си Цзинпин каза на Доналд Тръмп, че сътрудничеството между двете страни е "единственият правилен избор" и че отношенията между Китай и САЩ са навлезли в нова историческа начална точка, предаде Асошиейтед прес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят