Доналд Тръмп: Китай е конкурент на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще изложи новата стратегия за националната сигурност на Съединените американски щати в понеделник, която ще бъде основана на политиката „Америка на първо място“. Той ще официализира и статута на Китай като конкурент на САЩ, предаде Ройтерс, като се позовава на информация от двама служители на администрацията на Белия Дом.

Стратегията за националната сигурност, която ще бъде изложена в речта на Тръмп, не трябва да се възприема като опит за сдържане на Китай, а по-скоро като обективен възглед за предизвикателството, което представлява Китай, според думите на американските служебни лица, пожелали да останат анонимни.

Още една промяна от предходната стратегия, според източниците, ще е отмяната на декларацията на Барак Обама от септември 2016-а година, че промяната в климата представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Тръмп, избран от редиците на Републиканската партия на САЩ, ще постави като приоритети във външната политика на страната модернизирането на американската армия, противопоставянето на международния тероризъм и преразглеждането на търговските договори на Съединените американски щати, потвърждавайки ангажимента си към прилагането на политиката „Америка на първо място“, твърдят източниците.

Вчера Доналд Тръмп защити данъчната реформа на републиканците срещу критиките на демократите, че ще облагодетелства богатите, определяйки я като „голям коледен подарък“ за средната класа.

Вотът за най-големите данъчни промени от трийсет години е насрочен за вторник.

В петък републиканците и демократите в двете камари на Конгреса на САЩ се споразумяха по обща версия на спорния законопроект, предвиждащ корпоративният данък да бъде намален от 35 на 21 процента.

Приемането му от Конгреса ще осигури на републиканците и Тръмп първата голяма победа, откакто той встъпи в длъжност през януари, отбелязва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка