Доналд Тръмп: Китай и Русия са заплаха за американските ценности

доналд тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново обяви, че Китай и Русия заплашват американските ценности, потвърждавайки завоя в Стратегията за национална сигурност към съперничество между великите сили.

„По света ние се изправяме срещу разбойнически режими, терористически групи и съперници като Китай и Русия, които са заплаха за нашите интереси, икономика и ценности“, заяви Тръмп пред Конгреса на САЩ по време на първата си реч "За състоянието на съюза“.

„В справянето с тези опасности, ние сме наясно, че слабостите са най-сигурния път към конфликт и превъзхождащата ни сила е най-сигурната ни защита“.

В началото на речта си Доналд Тръмп призова американците да се поставят над партийното разделение между Демократи и Републиканци.

„Тази вечер призовавам всички вас да оставите настрана различията си, да потърсите допирни точки и да постигнете единството, което ни е нужно, за да служим на хората, които ни избраха“, заяви Тръмп.

„През последната година постигнахме значителен напредък и невероятен успех. Изправихме се пред предизвикателства, които очаквахме, и такива, които никога не бихме могли да предвидим. Преживяхме наводнения, пожари и бури. Но през всичко това видяхме красотата на американската душа и стоманата в американския гръбнак. Състоянието на нашия съюз е силно, защото нашия народ е силен“, каза американският президент в речта си на трибуната на Камарата на представителите.

Той поиска 1,5 трилиона долара за инвестиции в американската транспортна инфраструктура.

„Ще построим блестящи нови пътища, мостове, магистрали, железопътни линии и водопроводи из цялата страна“, заяви американският президент. „И ще го направим с американско сърце, американски ръце и американски материали“.

Тръмп се спря и на подобряващите се темпове на растеж на икономиката, свързани с неотдавнашното намаляване на данъците от администрацията му. Безработицата в Съединените щати е най-ниската от 17 години. Тръмп заяви, че откакто е избран на поста са създадени 2 400 000 нови работни места и заплащането се повишава.

„Не е имало по-подходящо време да започнеш да изживяваш американската мечта“, допълни американският лидер.

Той се фокусира и върху търговията, като повтори твърденията, че настоящите условия на глобалния бизнес са несправедливи спрямо най-голямата икономика в света.

„Нацията ни загуби богатството си, но си го връщаме бързо. Ерата на икономическото отстъпване приключи. От сега нататък очакваме търговските ни отношения да бъдат справедливи и реципрочни“, заяви Тръмп.

Американският президент засегна и проблема с миграцията, като заяви, че отворените граници насърчават бандите и незаконната употреба на оръжията и струват животите на американски граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия