Доналд Тръмп пред Bloomberg: Сега познавам всички, сега наистина съм опитен

Снимка: BBC

Краят на юни е и Доналд Тръмп планира следващото си президентство в Мар-а-Лаго. Обожаващите членове на клуба може да са избягали в по-хладен климат, но Тръмп все още е в добро настроение.

Проучванията показват много напрегната надпревара между него и президента Джо Байдън, но набирането на средства от него е огромно. Също така вече е ясно, че неговите 34 присъди не са преобърнали надпреварата. Големият шок дойде два дни по-късно, на първия президентски дебат, и Байдън беше този, който обърка. След това дойде още по-голям шок, на 13 юли, когато Тръмп се изплъзна на косъм от куршума на убиец.

Всекидневната на Мар-а-Лаго разполага с извисяваща се червена кула, осеяна с гигантски златни балони, на които пише „47“, стенограма за следващия президент – подарък от местен почитател, който е сложил и картичка с надпис: „Най-добрия главнокомандващ, който Америка някога е познавала.” По настояване на Тръмп служител донася новия горещ моден артикул, който обича да показва на гостите: червена шапка в стил MAGA, украсена с надпис „Тръмп беше прав за всичко“.

Извън портите на Мар-а-Лаго останалият свят не е толкова сигурен. Има притеснение какво може да предвещава още едно президентство на Тръмп. Фирми от Уолстрийт от Goldman Sachs през Morgan Stanley до Barclays започнаха да предупреждават клиентите да очакват по-висока инфлация, тъй като шансовете на Тръмп да си върне Белия дом и да наложи протекционистични търговски политики се повишиха. Гиганти на американската икономика като Apple, Nvidia и Qualcomm се борят с това как по-нататъшната конфронтация с Китай може да се отрази на тях и на чиповете, на които всички разчитат. Демокрациите в Европа и Азия се тревожат за изолационистките импулси на Тръмп, колебливия му ангажимент към западните съюзи и отношенията му с китайския президент Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин. И докато социологическите проучвания универсално показват, че американските гласоподаватели предпочитат управлението на икономиката на Тръмп пред това на Байдън, за мнозина не е ясно какво точно ще получат, ако изберат него.

Той отхвърля подобни опасения с ръка. „Тръмпономиката“, казва той, се равнява на „ниски лихви и данъци“. Това е „огромен стимул да свършим нещата и да върнем бизнеса в нашата страна“. Тръмп обещава да сондира повече и ще регулира по-малко. Също така иска да затвори южната граница. Той би притиснал както врагове, така и съюзници за по-добри търговски условия. Той щеше да отприщи крипто индустрията и да овладее безразсъдните големи технологични компании.

Накратко, той ще направи икономиката отново страхотна.

Така или иначе това е търговската идея. Чистата истина е, че никой наистина не знае какво да очаква. Така Bloomberg Businessweek отиде в Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, за да притисне Тръмп за отговори.

В широкообхватно интервю за бизнеса и световната икономика той казва, че ако спечели, ще позволи на Джеръм Пауъл да изкара мандата си като председател на Федералния резерв, който продължава до май 2026 г. Тръмп иска да донесе корпоративната данъчна ставка до 15% и вече не планира да забранява TikTok. Той също така обмисля Джейми Даймън, председател и главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co., да служи като секретар на Министерството на финансите.

Тръмп се отнася хладно към идеята за защита на Тайван от китайската агресия и към усилията на САЩ да накажат Путин за нахлуването в Украйна. „Не обичам санкциите“, казва той. Бившият президент продължава да се връща към Уилям Маккинли, който според него е събрал достатъчно приходи чрез тарифи по време на президентството си в началото на 20-ти век, за да избегне въвеждането на федерален данък върху доходите, но никога не е получил съответния кредит.

А относно Тайван, той е по-краен. "Какво са направили Тайван за нас? САЩ е само една застрахователна компания за тях. Не разбирам, защо трябва да ги защитаваме, щом Китай ги иска толкова много", на мнение е Тръмп, като отбелязва, че Тайван е откраднал на САЩ на 100% бизнеса с микрочипове и ако иска защита, то трябва да си плаща за нея. 

Тръмп настоява, че няма да се помилва, ако бъде осъден за федерално престъпление по трите висящи федерални дела срещу него: „Не бих го обмислял“. Може и да не му се налага – на 15 юли назначен от Тръмп федерален съдия отхвърли обвиненията, че е боравил неправилно с класифицирани документи. (Специалният прокурор бързо обяви, че ще обжалва решението.)

„Сега познавам всички. Сега наистина съм опитен”

Широките щрихи на "Тръмпикономиката" може да не се различават от това, което бяха по време на първия му мандат. Новото е бързината и ефективността, с които той възнамерява да ги въведе. Той вярва, че разбира лостовете на властта много по-дълбоко сега, включително значението на подбора на правилните хора за правилните работни места. „Имахме страхотни хора, но имах хора, които не бих избрал за втори път“, казва той. „Сега познавам всички. Сега наистина съм опитен.”

Тръмп смята икономическото си послание за най-добрия начин да победи демократите през ноември, като републиканците посветиха първата вечер на своята президентска конвенция на темата за „богатството“. Той се обзалага, че неговата неортодоксална програма за намаляване на данъците, повече петрол, по-малко регулации, по-високи тарифи и по-малко чуждестранни финансови ангажименти ще се хареса на достатъчно избиратели в променливите щати, за да му дадат своя глас. Това е също и залог, че избирателите ще пренебрегнат негативните черти, които характеризираха първия му мандат в Белия дом: кадровите битки, 180-градусовите промени в политиката, изявленията в социалните медии в 6 сутринта. И, разбира се, опита за въстание на 6 януари 2021 г.

Проучванията вече показват признаци, че чернокожите и испанците се пренасочват към Републиканската партия, тъй като се уморяват от исторически високите цени на храната, жилищата и бензина. Около 20% от чернокожите сега подкрепят Тръмп, въпреки че някои експерти смятат, че тези цифри са надценени. Така или иначе, Байдън се бори да продаде ключови гласоподаватели заради икономическото си досие, което включва много ниско ниво на безработица и растящи заплати. Той също е изправен пред паника заради възрастта си. Тръмп може да спечели през ноември и много лидери на демократите са все по-загрижени, че той ще предостави на републиканците контрол над Камарата на представителите и Сената заедно с Белия дом.

В този случай той щеше да има безпрецедентно влияние, за да оформи икономиката на САЩ, климата за глобалния бизнес и търговията със съюзниците. Първият му мандат показа, че той предпочита да работи един на един, което би дало предимство на главните изпълнителни директори и световните лидери, които имат най-добри отношения с него, като в същото време оставя враговете му неудовлетворени и може би дори се страхуват от това, което ще направи. Ако едно нещо се откроява от интервюто на Businessweek с Тръмп, това е, че той е напълно наясно с тази власт - и има всички намерения да я използва. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка