Доналд Тръмп удължава замразяването на санкциите срещу Иран

Американският президент Доналд Тръмп ще удължи замразяването на санкциите срещу Иран, прието с ядреното му споразумение от 2015 г. със САЩ и други велики сили, като засега го остави в сила, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник, запознат с решението.

Очаква се обаче Тръмп, който бе обещал да излезе от сделката, да даде на US Конгреса и европейските си съюзници краен срок за подобряването ѝ. Ако няма такива изменени той ще поднови заплахата си да напусне споразумението.

Президентът има краен срок до днес (петък) да излезе с позиция за санкциите, като решението му се очаква вечерта. Тръмп ще удължи замразяването на санкциите, но в същото време ще наложи нови, прицелени санкции срещу Иран.

Двама висши представители на администрацията му заявили пред Ройтерс, че президентът републиканец в частни разговори показал колебание да последва препоръката на свои топ съветници да не размразява санкциите. Тръмп смятал, че предшественикът му демократ Барак Обама е сключил лоша сделка.

Тя предвижда ограничаване на ядрената програма на Иран в замяна на отмяна на санкции, като освен от САЩ бе подписана още от Великобритания, Русия, Китай, Франция, Германия и ЕС.

В четвъртък Великобритания, Франция, Германия отправиха общ апел към САЩ за запазване на ядрената сделка с Иран, а външният министър на ЕС Федерика Могерини заяви, че споразумението е изключително важно и няма алтернатива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят