Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Президентът Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, предаде Ройтерс.

През януари планирана визита на Тръмп в Лондон бе отменена, припомня агенцията.

Новината за предстоящото посещение бе потвърдена от британския посланик в САЩ Ким Дарък и от Даунинг стрийт, предаде Франс прес.

"Президентът Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли. Той ще има двустранни разговори с премиера по време на визитата", се посочва в изявление на Даунинг стрийт.

В Туитър Ким Дарък каза, че е очарован от тази новина.

Визитата на Тръмп може да породи протести, отбелязва Франс прес.

Правителствен източник уточни, че президентът ще е на работно посещение, а не на държавна визита, която предвижда много почести, сред които да бъде приет от кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец, предаде Франс прес. Поканата за подобна визита, адресирана от Тереза Мей през януари 2017 г., обаче си остава актуална, уверява източникът.

Гостуването на Тръмп е истинска главоблъсканица за британското правителство заради заплахата от протести. Близо 1,9 милиона души подписаха петиция, в която настояват той направи обикновено посещение, а не държавна визита.

Специалните отношения на Великобритания и САЩ бяха помрачени от няколко епизода на напрежение. Последният датира от ноември, когато Тръмп претуитна видеозаписи срещу мюсюлманите, качени в Туитър от заместник-председател на крайнодясната британска група "Великобритания на първо място". Великобритания обаче разчита много на своя съюзник за периода след Брекзит и се надява да подпише с Вашингтон широкообхватно търговско споразумение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка