Доналд Тръмп ще признае Йерусалим за столица на Израел

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще признае в сряда Йерусалим за столица на Израел. Това съобщиха във вторник представители на Белия дом на брифинг за журналисти. "Президентът ще обяви, че правителството на САЩ признава Йерусалим за столица на Израел. Той разглежда това като признаване на действителността", отбелязват от Белия дом.

Представители на администрацията във Вашингтон поясниха, че американският лидер се основава на "историческата действителност", предаде БГНЕС. "Йерусалим е столица на еврейския народ, на еврейската вяра от древни времена", поясняват те. "В Йерусалим е израелското правителство, съдебната власт в лицето на Върховния съд".

Според представителя на Белия дом държавният глава разбира, че статутът на Йерусалим "е много деликатен въпрос". Статутът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестино-израелския конфликт. Израел завзема източната част на Йерусалим по време на войната през 1967 година. Те твърдят, че Йерусалим е единна и неделима столица на Израел. Палестинците искат да направят източната част на града столица на своя държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка