Доналд Туск: През декември ЕС ще бъде готов да представи предложения за справяне с мигрантската криза

През декември Европейският съюз ще бъде готов да представи компромисни предложения за изход от мигрантската криза, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

По думите му предложенията ще „прекъснат всичките тези дискусии за натиск, за липса на солидарност“.

„Ние ще намерим решение, благодарение на което всички ще бъдат готови да помогнат за разрешаването на мигрантската криза, но не чрез сила“, посочи Доналд Туск пред журналисти преди началото на срещата на ЕС в Брюксел.

"Сега няма ентусиасти на решението да бъде накаран някой да приеме мигрантски квоти, но всички трябва да демонстрират солидарност и да предлагат едни или други форми на помощ“, отбеляза още полският лидер на ЕС, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Осевн това Доналд Туск предупреди, че търговското споразумение между Канада и ЕС може да е последното за блока, ако Белгия не успее да го одобри.

Споразумението, известно като СЕТА, „би могло да бъде нашето последно споразумение за свободна търговия, ако не сме способни да убедим хората, че преговаряме, за да защитим техните интереси“.

Във връзка с конфликта в Сирия Туск заяви, че ЕС трябва да запази отворени всички свои възможности за справяне с Русия, включително санкции, ако страната продължи със своите „престъпления“ в Алепо. „ЕС трябва да държи всички възможности отворени, включително и санкции, ако престъпленията продължат“, каза председателят на Европейския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа