Доналд Туск: Твърде рано е да се говори за успех на миграционното споразумение

Снимка: Архив

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че решенията по миграцията, взети на срещата на високо равнище на ЕС са най-лесната част от справянето с въпроса, съобщи Politico.

„Твърде рано е да се говори за успех. Това е най-лесната част от задачата в сравнение с това, което ни очаква на място, когато започнем да прилагаме това, за което се споразумяхме“, заяви Туск. Той представи елементите на споразумението: платформи за разтоварване на мигрантните отвъд Европа, перо в следващия дългосрочен бюджет на ЕС за борба с нелегалната миграция и засилване на подкрепата към либийската брегова отбрана.

Лидерите на ЕС са се съгласили с френско-италианското предложение да се създадат центрове за контрол на европейска територия в страните, които са съгласни да ги изградят.

„Изпратили сме послания на всички кораби, включително и на тези на неправителствените организации в Средиземно море, че те трябва да уважават закона и да не пречат на либийската брегова охрана“, заяви Туск.

Отделно той допълни, че е постигнато споразумение за следващия транш средства за Турция и предоставянето на допълнителни половин милиард евро за Тръстовия фонд за Африка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа