Дондуковата градина в Пловдив става Ботаническа с 3 млн.лв.

Тропическа джунгла с над 400 вида живи пеперуди откриха в музей под тепетата

Дондуковата градина в Пловдив, която е и най-старата в града под тепетата, ще стане Ботаническа, ако се реализира идеята на кмета Иван Тотев и екипа му за свързване с Регионалния Природонаучен музей. Той се намира на територията на самата Дондукова градина и според градоначалника трябва да има естествена връзка между тях.

„Цялата растителност ще бъде запазена. Ще се направят две оранжерии с тропически видове”, разкри идеите си кметът Тотев, който допълни, че този модел го има в много европейски градове, а реализацията на проекта за новото ботаническо пространства ще струва около 3 млн. лева . Зала „Лотос”, която се намира между Регионалния природонаучен музей и Централния дом на младоженците в Пловдив, пък ще се превърне се превърне в Джурасик парк с фигури на динозаври.

В понеделник кметът Иван Тотев и заместник-министърът на културата Амелия Гешева откриха първата истинска „джунгла” у нас с над 400 вида живи пеперуди. Пеперудариумът се намира в новата зала „Тропик” на Регионалния Природонаучен музей. Залата превърната в естествена джунгла е широка 11 метра и висока 8 метра, в нея има мини водопад и река, както и над 50 вида растения, сред които палми, папрати, орхидеи и др. На различни места са поставени половинки портокали, чийто сок пеперудите обичат.

„Пеперудите днес са около 250, но продължават да се излюпват и се очаква да станат над 400. На всеки 15 дни ще добавяме нови пеперуди. Сегашните са доставени от индийска фирма, съобщи директорът на Регионалния природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров, който допълни, че изграждането и оборудването на зала „Тропик” струва 70 000 лв. Входът за нея ще е на цена от 2 лв. за деца и ученици и 4 лв. за възрастни, а продължителността на едно посещение ще е между 15 и 20 минути. Музеят ще работи нонстоп и през трите празнични и почивни дни в края на тази седмица – 22, 23 и 24 септември. Всеки последен четвъртък на месеца входът посещенията в зала „Тропик” ще е безплатно.

"Това е най-хубавият Природонаучен музей в България", коментира зам.-министърът на културата Амелия Гешева и допълни, че за да го направиш, е важно да има инициатива и идеи, а не само пари. По повод откриването на новата зала „Тропик” в РПМ-Пловдив са организирани фотографска изложба „Красивите пеперуди на България”, мултимедийна информационна презентация и работилница за детски рисунки, вдъхновени от най-впечатляващите и екзотични обитатели на пеперудариума.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България