Дончев: Възможна е частична подкрепа за правителство на РБ до приемане на промените в изборното законодателство

Няма как да участваме в кабинет с титуляри, с министри, още по-малко с министър-председател, който е с друг мандат. Това е и въпрос на самоуважение. Във властта се влиза през официалния вход, не през задния – влиза се с отговорност, с достойнство, не с апаратни игри.

Това заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев по БНР. Той обаче не изключи някаква, включително частична, подкрепа на правителство с мандата на Реформаторския блок с хоризонт няколко месеца, за да приеме народното събрание промените в изборното законодателство.

"Четем сигнала от президентските избори, че това, което сме правили, е недостатъчно и трябва отново да търсим подкрепата на хората. Може би с известни реформи на партийно ниво и на ниво политики. Всички избори са вид индикатор какви са обществените настроения. Никой от нас не иска да управлява на инат. Всичко свършено през последните години, всички неща, които са били запазена марка на ГЕРБ, се приемат добре от хората. Но обществото е напълно право да каже: „Това, че инвестирате в инфраструктура е чудесно, но това е един от рутинните ангажименти на държавата. Ние искаме повече“, каза Томислав Дончев.

Относно тезата на премиера Бойко Борисов, че единствена причина за удължаване на живота на този парламент са промените в изборното законодателство, Дончев отбеляза, че друга легитимна политическа причина няма. "Легитимният политически аргумент е: има проведен референдум, резултатът от него е до голяма степен задължаващ и е редно народното събрание да се съобрази с него", посочи вицепремиерът.

 

 

По отношение на „АЕЦ Белене“ той каза, че българският пазар не може да поеме такъв проект - нито като количество произведена енергия, нито като ценова конюнктура, но добави: "Ако някой на пазара счита, че този проект е витален и може да се осъществи, нямаме нищо против той да бъде продаден".

Вицепремиерът подчерта, че нито един от потенциалните инвеститори не разчита да продава енергията от "Белене" само на българския пазар, а разполага разчетите си в регионален контекст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика