Дончо Барбалов: Над 5 млн. лв. са спестили софиянците, платили местните си данъци до 30 април

Дончо Барбалов

5 039 033 лв. е общата сума на отстъпката, която получиха всички столичани, платили местните си данъци до края на април т.г. Това съобщи зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов на профила си във фейсбук.

Точно 378 277 физически и юридически лица, или близо половината от всички собственици на недвижими имоти в София са се възползвали от 5% отстъпка, която се дава, ако до 30 април бъде внесена цялата сума за годишния данък сгради. Същият бонус са получили и собствениците на 362 072 моторни превозни средства, регистрирани в столицата. 1159 са партидите, по които е платен и патентен данък с отстъпка, посочи Барбалов.

Въпреки отстъпките, давани от Столична община, приходите от местни данъци и такси през първите четири месеца на годината са с 24,8 млн. лв. повече, отколкото за същия период на миналата година, написа още той.

Общо 289 млн. лв. са влезли в хазната на София до края на април, сочат предварителните данни за изпълнение на бюджета на столицата за 2018 г.

От имуществени данъци постъпленията са в размер на 147,2 млн. лв., което е с 12,9 млн. повече от м.г. В това число от данък недвижими имоти - 58,3 млн. лв. /1,5 млн. повече от м.г./, а от данъка върху моторните превозни средства - 56,3 млн. лв. /6 млн. лв. повече от м.г./, обяви зам.-кметът.

При данъка върху възмездното придобиване на имоти има увеличение с над 5,4 млн. лв. След облагане на сключените сделки с имоти в общинската хазна са влезли над 32,5 млн. лв. Една от причините за увеличението е стабилният имотен пазар в София.

Общо данъчните приходи в бюджета на София от януари до края на април т.г. са 149,3 млн. лв. - с над 13 млн. лв. повече от същия период на м.г. Само през април 2018 г. - месецът, до края на който можеше да се плати с 5% отстъпка данък сгради и данък МПС, в хазната от местни данъци са постъпили 60 млн. лв.

Малко над 2,2 млн. лв. са постъпленията от издадени строителни разрешителни до края на април.

От такса битови отпадъци в бюджета са влезли над 98,1 млн. лв., което е с 6,1 млн. лв. повече от събраното през първите 4 месеца на м.г.

Неданъчните приходи /от всички видове такси, собственост, глоби, продажби, концесии и т.н./ за периода януари-април са общо 139,7 млн. лв., написа още Барбалов във фейсбук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България