Допинг аферата в биатлона се разраства

Допинг аферата в световния биатлон става все по-голяма. След като президентът Андреас Бесеберг (Норвегия) и генсекът Никол Реш (Германия) се оттеглиха заради обвинения, че са взели подкуп от 300 000 евро, за да прикрият 65 положителни проби на руски спортисти от 2011 г., Звездата на „сборная“ Евгений Устюгов също попадна под обстрел. Двукратният олимпийски шампион може да загуби златото от Ванкувър 2012 и Сочи 2014 заради аномалии в биологичния си паспорт от 2010 г., твърди „Льо Монд“. Любопитното е, че Международният съюз по биатлон (ИБУ) не е информирал никого за неточностите, дори самия спортист, но Световната антидопингова агенция (ВАДА) вече започна разследване по случая.

„Да, сигурен съм, че някои победи ми откраднаха допингираните състезатели“, обяви Мартен Фуркад, четирикратен олимпийски шампион.

Французинът загуби във Ванкувър именно от Устюгов в масовия старт.

Полицията в Австрия претърси щаб-квартирата на ИБУ в Залцбург и разпита Бесеберг, който отхвърли обвиненията. Но допълни, че още от 2009-а е имал подозрения за системно използване на допинг. „Бившият шеф на Московската лаборатория Григорий Родченков се занимаваше с манипулациите“, твърди той.

Разследващите смятат, че при избора на Тюмен за домакин на Мондиал 2012 всеки член на ИБУ е получил подкуп от 25 до 100 000 евро. Ако вината на управниците бъде доказана, ги заплашва до 5 г. затвор за корупция и до 3 г. зад решетките за допинг машинации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт