Софи Маринова раздава обяснения и автографи в шуменския съд

4 години за убийство на пътя и шофиране след употреба на дрога

„Омония“ уволни Ивайло Петев

Река Тунджа е повишила нивото си с 25 см в сливенския участък Към момента няма риск от разлив

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша разузнавателните служби и Министерство на финансите

“Ер Франс” анулира полети заради стачка на персонала

Премиерът Борисов в Брюксел: Европа трябва да разполага със силни фондове за финансиране на социалните политики

Една година условно получи холандец за убийство на пътя във Варна

Румен Радев: Спасявайки сънародниците си евреи, българите отстояха и достойнството на Европа

Полицията в Кипър издирва Петев

“Левски” и ЦСКА се замерят с декларации

Роми се втурнаха на прегледи в нова здравна служба

Бойко Борисов: От 15 години се боря противозаконното отнемане на автомобил да стане кражба (СТЕНОГРАМА)

Бизнес сдружение помага на фирми да усвояват директно средства от ЕС

Гурбетчия сезира прокуратурата за измама Горнооряховецът събарял казарми от времето на Хитлер в Лайпциг и не получил нито лев

Допълнение към законите за защита на демокрацията Извънредните органи като този за борба са корупцията може да доведат единствено до извращение над правосъдието и в крайна сметка до целофанова диктатура

През 1908 година Жак-Едвин Бранденбергер – швейцарски химик и инженер в областта на текстила, започнал експерименти, за да открие покритие, което да е устойчиво на влага. Така той изобретява целофана, за да може днес то да властва в света на подаръците. Под тази опаковка често се крият евтини предмети и в това е неговият магически смисъл. Колкото по-красива е опаковката, толкова по-голям е ефектът от подаръка. Често самият жест на поднасяне на кутия, обвита в бляскав целофан, е достатъчен. Ако това е скъп пръстен, часовник, аксесоар – няма значение дали е обвит във вестник или дали изобщо е опакован, но евтините предмети така се подаряват.

Аз не вярвам в усилията на парламент, правителство и президентство да се справят с корупцията. Звучат евтино – като задължение, наложено от ЕС. Учредяването на извънреден орган за борба с корупцията е хубаво обещание, обвито в целофан , но с уродливо бъдеще.

Корупцията не е българско изобретение, не е от вчера и никой досега не се е справил трайно с нея, никога. Ако преведем думата на български, то тя означава развращение. И ето това се случва в България – разврат с власт. Осребряване на поста, до който си се докопал.

Всеки българин мечтае някой ден да разбере, че има далечен и неизвестен до този момент чичо в Канада, който на смъртния си одър е написал завещанието си в негова полза. И така без труд да стане милионер. Шестица от лотарията на живота.

Странно, но у нас почти всеки, който влезе в политиката и се отърка във властта, изненадващо става наследник на някое изгубено наследство. Така изведнъж съвсем законно децата му стават собственици на хотели, на дузина апартаменти, на къщи в чужбина, карат скъпи коли. И между другото, техните истории, обвити в целофан, ни се поднасят в розовите тв предавания.

Теоретично не е възможно всеки, който е попаднал във властта, да получи наследство, при това изненадващо, при това в огромни размери. Има няколко възможности – или богатството на политиците е следствие на много труд, или е наследство, или е злоупотреба с власт. Според българската народна философия, леко видоизменена, звучи така: изглежда на корупция, мирише на корупция, има вкус на корупция, значи е корупция.

Злоупотребата с власт в лична полза е структурен проблем, защото обхваща цялата система на обществен живот – от най-ниското до най-високото ниво. И то няма как да има корупция на ниско ниво в такива размери, ако не е развратена върхушката. Тази върхушка богатее, без да създава нищо. От нейния труд не следва нищо полезно. Нейният труд не създава, дори нещо повече – пречи на тези, които истински работят. Всеки, който развива нормален бизнес, който създава, ще ви каже, че властта повече пречи, отколкото да помага. В българския вариант дори не можеш да правиш нормален бизнес, без да си плащаш цената, посочена от властта.

Политиката днес е най-бързо ликвидния бизнес, далеч по-доходоносен от дрогата, контрабандата, може би защото и те не могат да се развиват, без да има отчисления към политически централи.
В този смисъл с какво точно ще ни помогне един пореден закон, пореден орган в борбата с корупцията? Би помогнал единствено на тези, които го създават. Това са извънредни мерки, които могат да заобикалят правосъдието и да налагат свои правила. Звучи абсурдно. Румъния и нейният горчив опит в борбата с корупцията доказа, че свръхвластта води до диктатура на този, който управлява извънредната комисия. Корупцията си остана.

Историята ни учи, че когато се създават извънредни органи, на базата на извънредни закони и бляскави обещания, нищо хубаво не се случва с демокрацията. През 1917-а болшевиките създават „Всероссийская чрезвычайная комиссия“, популярна сетне като „Че Ка“ – символът на червения терор.
През 1933-а по идея на младия канцлер Адолф Хитлер, президентът Хинденбург издава Die Verordnung des Reichsprasidenten zum Schutz von Volk und Staat (Указ на Райхпрезидента за защита на народа и държавата). Знаем какво се случва.

Българската история има същия печален опит. Законът за защита на държавата, приет през 1924-а година и изменян няколко пъти с чистата идея за ред и сигурност в царството, води до сериозен терор.
В спомените си министърът на правосъдието в кабинета на Богдан Филов Васил Митаков пише: „Строгите закони повече предупреждават жертвите, отколкото ги вземат“. Трудно е да се вярва в добри намерения, когато смъртни присъди се издават на всеки инакомислещ – интелектуалец, общественик, дори и на деца. Да, в последното допълнение към ЗЗД е указано, че непълнолетието не е причина да не се изпълнява смъртна присъда.

Режим в рамките на европейска демокрация няма как дори да доближи размаха на режими от сорта на национал-социализма в Германия, болшевиките в Русия, или на военния сговор в България. Политически режим в рамките на демокрацията обаче никак не е невъзможен с всички възможни прояви – от унищожаване на алтернативите, през овладяване на бизнеса, през култ към личността и дори обвита в мистика. Само дето у нас вместо Ницше, Блаватска, тибетската мистика, си имаме култ към ретроградния Меркурий.

Раздаването на порциите

Този орган, който сега се ражда, няма да се справи с корупцията, така както КОНПИ, БОРКОР и т.н. не се справят. Поредният закон за защита на демокрацията у нас е пореден опит тя да бъде задушена. Тези органи са инструменти на властта, които могат да доведат до една целофанова диктатура. Кутия, опакована с бляскави намерения, а отвътре – политически режим.

Сега е раздаването на порциите. Днес се кове законът и се бабува на бъдещия антикорупционен орган. Всеки твърди, че ако хване ей тоя чепат орган в ръката си, ще оправи България. И може би това е най-страшното. Много болка и много срам ни чакат. А този с органа ще владее най-големия монопол в света на парите – политиката.

Извънредните органи като този за борба са корупцията, може да доведат единствено до извращение над правосъдието и в крайна сметка до целофанова диктатура

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Гадни фашисти са били по времето на филов – давали са смъртни придъди дори на гейове…
    Защото е нямало оон да им покаже резолюциите си… путин е виновен.

  2. Това не са закони за защита на партокрацията/пърдокрацията/,а същия Закон за Защита на Държавата от 1924-та година!!!

  3. Не е решение на проблема за защита на демокрацията създаване на някакъв орган. За да я защитим трябва да се премине към пряка демокрация и налагане на мораториум на партиите поне за 5 години.

  4. “Купуването и продаването на гласове е престъпление” нал тъй беше.Тъй:Дончо вика в ООН,че който гласувал срещу САЩ за Йерусалим нямало вече да му плаща демек до сега са плащали и сега веке нема.А сега да видим кой се е купил и кой се продал като се гласува другата”правилната” резолюция на СС на ООН-то.”Демокрацията е скрита форма на диктатура на финансовия капитал” В.И.Ленин. Нещо да кажете за дефиницията.

  5. Seki covek e greshnik ot Adam i Eva do sega . Samo pokaianie , proshtenie i POPRAVLENIE . Da , ala ne vervate vo Boga, nali! Tam e problema !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.