Застраховки вървят ръка за ръка с ипотечния кредит Отказват плащане, ако скриете заболяване

Силвия Великова: Оставам в БНР, няма да се откажа сама от работата си Усещането "да си задраскан", е ужасно, заяви журналистката

Кражби на скъпи играчки от магазин в столичен мол, участва и дете

Платиха 700 000 евро за най-скъпото ново Bentley Цената на модела Flying Spur First Edition скочи над три пъти в търг на Елтън Джон

Пасторът на Джок Полфрийман: Има право на втори шанс, защото ясно осъзнава какво се е случило Не очакваше да бъде пуснат на свобода, беше отчаян, заяви пастор Иводор Ковачев

Президентът Радев се срещна с изпълняващия длъжността посланик на САЩ у нас Джъстин Фридман

Лив Тайлър отново с главна женска роля В епоса “Към звездите”

Тайфунът „Тапа“ в Япония рани четирима души

Кога човек е като кабинет по биология?

Засилено полицейско присъствие по пътищата заради трите почивни дни

Стрьомстад – яхти, цветя и… българи

Амелия-Мира остава непобедена в „Игри на волята”

Катастрофа на магистрала „Тракия“, движението след Пловдив е затруднено

Фейсбук преустанови действието на десетки хиляди приложения заради риск за личните данни

„Ферари“ мачка и на виртуалната Формула 1

Допълнение към законите за защита на демокрацията Извънредните органи като този за борба са корупцията може да доведат единствено до извращение над правосъдието и в крайна сметка до целофанова диктатура

През 1908 година Жак-Едвин Бранденбергер – швейцарски химик и инженер в областта на текстила, започнал експерименти, за да открие покритие, което да е устойчиво на влага. Така той изобретява целофана, за да може днес то да властва в света на подаръците. Под тази опаковка често се крият евтини предмети и в това е неговият магически смисъл. Колкото по-красива е опаковката, толкова по-голям е ефектът от подаръка. Често самият жест на поднасяне на кутия, обвита в бляскав целофан, е достатъчен. Ако това е скъп пръстен, часовник, аксесоар – няма значение дали е обвит във вестник или дали изобщо е опакован, но евтините предмети така се подаряват.

Аз не вярвам в усилията на парламент, правителство и президентство да се справят с корупцията. Звучат евтино – като задължение, наложено от ЕС. Учредяването на извънреден орган за борба с корупцията е хубаво обещание, обвито в целофан , но с уродливо бъдеще.

Корупцията не е българско изобретение, не е от вчера и никой досега не се е справил трайно с нея, никога. Ако преведем думата на български, то тя означава развращение. И ето това се случва в България – разврат с власт. Осребряване на поста, до който си се докопал.

Всеки българин мечтае някой ден да разбере, че има далечен и неизвестен до този момент чичо в Канада, който на смъртния си одър е написал завещанието си в негова полза. И така без труд да стане милионер. Шестица от лотарията на живота.

Странно, но у нас почти всеки, който влезе в политиката и се отърка във властта, изненадващо става наследник на някое изгубено наследство. Така изведнъж съвсем законно децата му стават собственици на хотели, на дузина апартаменти, на къщи в чужбина, карат скъпи коли. И между другото, техните истории, обвити в целофан, ни се поднасят в розовите тв предавания.

Теоретично не е възможно всеки, който е попаднал във властта, да получи наследство, при това изненадващо, при това в огромни размери. Има няколко възможности – или богатството на политиците е следствие на много труд, или е наследство, или е злоупотреба с власт. Според българската народна философия, леко видоизменена, звучи така: изглежда на корупция, мирише на корупция, има вкус на корупция, значи е корупция.

Злоупотребата с власт в лична полза е структурен проблем, защото обхваща цялата система на обществен живот – от най-ниското до най-високото ниво. И то няма как да има корупция на ниско ниво в такива размери, ако не е развратена върхушката. Тази върхушка богатее, без да създава нищо. От нейния труд не следва нищо полезно. Нейният труд не създава, дори нещо повече – пречи на тези, които истински работят. Всеки, който развива нормален бизнес, който създава, ще ви каже, че властта повече пречи, отколкото да помага. В българския вариант дори не можеш да правиш нормален бизнес, без да си плащаш цената, посочена от властта.

Политиката днес е най-бързо ликвидния бизнес, далеч по-доходоносен от дрогата, контрабандата, може би защото и те не могат да се развиват, без да има отчисления към политически централи.
В този смисъл с какво точно ще ни помогне един пореден закон, пореден орган в борбата с корупцията? Би помогнал единствено на тези, които го създават. Това са извънредни мерки, които могат да заобикалят правосъдието и да налагат свои правила. Звучи абсурдно. Румъния и нейният горчив опит в борбата с корупцията доказа, че свръхвластта води до диктатура на този, който управлява извънредната комисия. Корупцията си остана.

Историята ни учи, че когато се създават извънредни органи, на базата на извънредни закони и бляскави обещания, нищо хубаво не се случва с демокрацията. През 1917-а болшевиките създават „Всероссийская чрезвычайная комиссия“, популярна сетне като „Че Ка“ – символът на червения терор.
През 1933-а по идея на младия канцлер Адолф Хитлер, президентът Хинденбург издава Die Verordnung des Reichsprasidenten zum Schutz von Volk und Staat (Указ на Райхпрезидента за защита на народа и държавата). Знаем какво се случва.

Българската история има същия печален опит. Законът за защита на държавата, приет през 1924-а година и изменян няколко пъти с чистата идея за ред и сигурност в царството, води до сериозен терор.
В спомените си министърът на правосъдието в кабинета на Богдан Филов Васил Митаков пише: „Строгите закони повече предупреждават жертвите, отколкото ги вземат“. Трудно е да се вярва в добри намерения, когато смъртни присъди се издават на всеки инакомислещ – интелектуалец, общественик, дори и на деца. Да, в последното допълнение към ЗЗД е указано, че непълнолетието не е причина да не се изпълнява смъртна присъда.

Режим в рамките на европейска демокрация няма как дори да доближи размаха на режими от сорта на национал-социализма в Германия, болшевиките в Русия, или на военния сговор в България. Политически режим в рамките на демокрацията обаче никак не е невъзможен с всички възможни прояви – от унищожаване на алтернативите, през овладяване на бизнеса, през култ към личността и дори обвита в мистика. Само дето у нас вместо Ницше, Блаватска, тибетската мистика, си имаме култ към ретроградния Меркурий.

Раздаването на порциите

Този орган, който сега се ражда, няма да се справи с корупцията, така както КОНПИ, БОРКОР и т.н. не се справят. Поредният закон за защита на демокрацията у нас е пореден опит тя да бъде задушена. Тези органи са инструменти на властта, които могат да доведат до една целофанова диктатура. Кутия, опакована с бляскави намерения, а отвътре – политически режим.

Сега е раздаването на порциите. Днес се кове законът и се бабува на бъдещия антикорупционен орган. Всеки твърди, че ако хване ей тоя чепат орган в ръката си, ще оправи България. И може би това е най-страшното. Много болка и много срам ни чакат. А този с органа ще владее най-големия монопол в света на парите – политиката.

Извънредните органи като този за борба са корупцията, може да доведат единствено до извращение над правосъдието и в крайна сметка до целофанова диктатура

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Гадни фашисти са били по времето на филов – давали са смъртни придъди дори на гейове…
    Защото е нямало оон да им покаже резолюциите си… путин е виновен.

  2. Това не са закони за защита на партокрацията/пърдокрацията/,а същия Закон за Защита на Държавата от 1924-та година!!!

  3. Не е решение на проблема за защита на демокрацията създаване на някакъв орган. За да я защитим трябва да се премине към пряка демокрация и налагане на мораториум на партиите поне за 5 години.

  4. „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ нал тъй беше.Тъй:Дончо вика в ООН,че който гласувал срещу САЩ за Йерусалим нямало вече да му плаща демек до сега са плащали и сега веке нема.А сега да видим кой се е купил и кой се продал като се гласува другата“правилната“ резолюция на СС на ООН-то.“Демокрацията е скрита форма на диктатура на финансовия капитал“ В.И.Ленин. Нещо да кажете за дефиницията.

  5. Seki covek e greshnik ot Adam i Eva do sega . Samo pokaianie , proshtenie i POPRAVLENIE . Da , ala ne vervate vo Boga, nali! Tam e problema !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.