Допълнителната квалификация на учителите вече е задължителна

Допълнителната квалификация на учителите вече е задължителна. Това каза Емилия Тошева, експерт в Министерството на образованието и науката (МОН), пред  „Фокус“. Промяната е следствие от новия образователен закон и цели да подпомогне кариерното израстване на педагозите.

От вчера на сайта на МОН  работи електронен регистър на одобрените програми за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти.

На адрес https://iropk.mon.bg ще бъдат публикувани всички обучителни програми, от които учителите и училищата могат да избират, информират от МОН.

"Учителите искат да се квалифицират", увери Емилия Тошева.

„Освен че се стремят да повишават професионалната си компетентност в областта, в която работят, все повече възникват предизвикателства, които ги поставят в условия на несигурност като проблемите на киберсигурността и агресията, нови предизвикателства, за които те не са подготвени. Мисля, че през годините полагаме усилия подготовката им да е възможна. Професията е учеща, учителите ни искат да учат, важно е да имат предложения, които да отговорят на нуждите им“, обясни Емилия Тошева.

Тя коментира, че качеството на квалификационните програми ще се контролира от образователното министерство, а дали учителите прилагат новите си знания и умения в час, ще следят от ведомството, регионалните управления по образование и училищните ръководства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование