Глобиха над 43 000 шофьори от началото на акция „Зима“

Италианска светкавица с мощността на 819 коня Sian е първият хибрид на Lamborghini и най-мощният модел на марката

Какво правят пенсионери в публичен дом?

Все още се издирва мъжът, който нападна и рани жена при обир в газстанция в София

Елизабет Хърли: Страстта е полезна за здравето

Днес е Световният ден в памет на жертвите от катастрофи

Мъж уби три от децата си и съпругата си в Сан Диего, след което се самоуби

Зодиите на пътя

На 17 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 17.11.2019

Жена е била ранена при въоръжен обир на газстанция в София

Хиляди се събраха на протест срещу Николас Мадуро във Венецуела

Зловещият Какамо – между легендите и историята Каменното орлово гнездо сякаш е обитавано от призраци

Конят, който предизвика катастрофа със 7 ранени, е безстопанствен

Родителите на починалото 3-годишно дете: Лекарите виждаха, че умира

Доходите нараснаха с 40% За цигари и алкохол харчим повече отколкото за дрехи и обувки

храна

Вдигат пенсиите по-бързо от заплатите

Доходите нараснаха с 60% за последните 10 години. Но като са вземе предвид и инфлацията за периода се оказва, че реалното увеличение на доходите е с 40%, обявиха от НСИ. Доходът на човек за цялата 2017 г. е 5586 лв., като спрямо 2016 г. нараства с 8,1%. Така се оказва, че на месец живеем с по 465 лв. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за декември е 1123 лв. Но в доходите на домакинствата влизат и пенсиите и обезщетенията за майчинство и безработица. Така, ако в домакинството има дете, пенсионер или безработен средният доход на човек пада значително, дори ако един от родителите има висока заплата.

За 10 години доходите на домакинствата от заплати са нараснали с 67,3%. Доходите от пенсии се увеличават доста по-бързо – с 82,6%. Това се дължи както на застаряването на населението, така и на факта, че новите отпускани пенсии са по-високи от старите. В резултат заплатите формират 55% от доходите на домакинствата, а пенсиите имат дял от 26,5%. Като към пенсиите се прибавят обезщетенията за безработица и майчинство, се оказва, че 30% от всички доходи са социални плащания.

За храна домакинствата дават 30% от разходите си. Като за 10 години парите за прехрана са нараснали с 31,7%. В същото време разходите за жилището (вода, ток, горива, обзавеждане и поддържане на дома) нарастват двойно по-бързо – със 74,7%, и вече формират 15% от всички разходи на домакинствата.

Българите харчат за алкохол и цигари (219 лв. на човек годишно), повече отколкото за дрехи и обувки (183 лв.), и приблизително колкото за свободно време, култура и образование (230 лв.). Така за алкохол и цигари отиват толкова пари, колкото за почивка през лятото.

 

Всеки трети с климатик

Половината семейства нямат кола

Над 66% от домакинствата имат само GSM-и

Кола имат само 51,2% от домакинствата в страната, като 4,3% притежават два и повече автомобила, обявиха от НСИ. Не могат да си позволят кола по финансови причини 14,7% от хората, а 33,8% са заявили, че нямат нужда от автомобил. От предметите за дълготрайна употреба най-разпространен е телевизорът – той присъства в 99,3% от жилищата, като 29,2% имат по два и повече телевизора. 4,8% от домакинствата не могат да си купят пералня по финансови причини. С компютри разполагат 55% от домакинствата (62,5% в градовете и 33,8% в селата). Все още е голям делът на хората, които посочват, че нямат нужда от компютър – 38,6%. Интернет пък има в 56,1% от домовете. 66,5% от домакинствата имат само мобилни телефони (преобладават тези с два и повече GSM-а). Климатици има в 37,3% от жилищата, като 28,9% са отговорили, че не могат да си купят по финансови причини. В жилища под наем живеят само 3,6% от хората. Тоалетна вътре в жилището имат 67,4% от домакинствата в селата и 97,1% в градовете.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Доходите били нараснали с 40% за 10 години, демек крадецо бойко и айдуците му са крали малко и оправили живота на българете. А колко поскъпна живота за тези 10 години, какъв е размера на инфлацията? Аз бих казал, че инфлацията изпреварва минимум два пъти ръста на доходите. Та за какво говорим, хвалим крадецо бойко и айдуците му пред слепите и лошия матриял ли или ще си говорим с факти без да ни лъжат боклуците на бойко???

  2. Средният доход на човек след 40% увеличение бил 465 лв (ау, колко много), ама от тях средно на човек отивали 219 лева… Тоест половината! Тоест според горния анализ пием, пушим и евентуално си плащаме сметките. Много семейства имат по два телевизора – и аз имам, и двата с кинескопи и на повече от 15 години. Половината семейства имали автомобили – и аз имам, на 24 години. Имам и три компютъра, ама два няма да ги вземат и за части, толкова са дърти. А с третия и интернета си изкарвам хляба! Правите ни на идиоти! Като свинско със зеле!

  3. Средният доход на човек след 40% увеличение бил 465 лв (ау, колко много), ама от тях средно на човек отивали 219 лева… Тоест половината! Тоест според горния анализ пием, пушим и евентуално си плащаме сметките. Много семейства имат по два телевизора – и аз имам, и двата с кинескопи и на повече от 15 години. Половината семейства имали автомобили – и аз имам, на 24 години. Имам и три компютъра, ама два няма да ги вземат и за части, толкова са дърти. А с третия и интернета си изкарвам хляба!

  4. Средният доход на човек след 40% увеличение бил 465 лв (ау, колко много), ама от тях средно на човек отивали 219 лева… Тоест половината! Тоест според горния анализ пием, пушим и евентуално си плащаме сметките. Много семейства имат по два телевизора – и аз имам, и двата с кинескопи и на повече от 15 години. Половината семейства имали автомобили – и аз имам, на 24 години.

  5. Те защо си мислят че им вярваме та лъжат толкова очевадно и нагло.

  6. НСИ са родите на крадецо бойко. Само преди няколко дена НОИ обяви, че средния осигурителен доход е 806 лева, а НСИ твърдят, че българите получават средно 1100 лева. Инфлацията на годишна база за миналата година била 2,2%, ама тази година има дефлация 0,3%. Аз не знам тези от НСИ да не живеят в гащите на крадецо бойко, че там от ароматите и остатъците около дто му стигат до такива изводи? За инфлацията през 2017 със сигурност са пропуснали нарочно да напишат 22,2%. Или ние живеем в различни светове и не помним как цените на някои храни скочиха с 40%, а на други с 20%. Цената на електричеството и горивата също скочиха.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.