Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Пламна известен ресторант в София

Патриарх Неофит стана Почетен гражданин на Перник

Доходност от 8% носят бизнес имоти Големите компании търсят офиси в размер над 1500 кв. м.

Големите фирми целенасочено търсят сгради с по-голяма етажна площ.

Сключват договори за 10 години

В Букурещ възвръщаемостта е 7,4%

Доходността от бизнес имоти в София е около 8%, при 7,4% в Букурещ. Причина за това е, че румънският пазар е значително по-голям и по-ликвиден, заявиха от инвестиционна компания на пазара на имоти. На офис пазара в Букурещ оперират значително повече на брой международни предприемачески компании (developers), инвеститори, както и повече и по-големи наематели. Има разлика и в наемните нива между двата града. За първокласни офис площи в София средните наеми са около 14 евро/кв. м. В Букурещ стойностите са около 18-19 евро/кв. м.

По-голямата наета площ е свързана и с по-дълги договори за наем. В София срокът на договорите е обичайно 5 години, а в Букурещ – между 5 и 10 години. И в двата града обаче зачестяват споразуменията със срок от 10 години, особено при по-голям обем наети площи. Налице са и стимули за удължаване на периодите на вече подписани договори за наем, което в много случаи е от взаимен интерес за наематели и инвеститори.

Ако преди години дългосрочните наеми бяха желание и цел на собствениците на сградите, днес те са по-скоро едно от задължителните изисквания на големите наематели. За глобалните компании с голям брой служители планирането е важно, както и гарантирането на дългосрочна локация. Тенденциите в дизайна и организацията на работните пространства също са фактор. Инвестициите в обзавеждане и оборудване са все по-високи, което добавено към стандартните разходи по преместване, още повече мотивира наемателите да запазят заетите пространства за дълго време.

Делът на свободните офис площи в София все още е по-висок от този в Букурещ. Разликата в заетостта обаче е малка – 9,8% в София, при 8,4% в Букурещ, което е резултат от моментното състояние на търсене и предлагане.

Наематели с офиси над 1500 кв. м преобладават в ключовите бизнес сгради в София, показват данни на инвестиционната компания. Големите фирми целенасочено търсят сгради с по-голяма етажна площ, което им дава възможност да позиционират всичките си служители на един етаж, вместо на няколко. Целта е да се улесни управлението на процесите както и комуникацията между екипите. От своя страна инвеститорите също предпочитат да разпределят сградите си между по-малък брой първокласни наематели с големи площи.

Затова още при проектирането на сградите инвеститорите предпочитат да бъдат създадени етажи с голяма площ, тип “open space”, за да предоставят на наемателите необходимата площ, както и възможност за разширение.

Служителите прекарват в офиса голяма част от деня. Затова редица наематели оценяват подобряването на дизайна и комфорта, а някои инвеститори се стремят да превърнат общите части на сградата в уютни, напомнящи повече на дома пространства, които в същото време да са функционални и провокиращи продуктивност.

 

За едно тримесечие

Инвестираха в бизнес сгради 103 млн. евро

Индустриалните терени осигуряват най-голяма печалба

Катерина Ковачева

Капиталите са насочени основно в офисни активи.

Инвестициите в бизнес имоти в страната през първото тримесечие на 2019 г. са в размер на 103 млн. евро. Очаква се до края на годината вложенията значително да се увеличават. През 2018 г. вложенията в този сегмент са били 708 млн. евро. Година по-рано, обаче, инвестициите в бизнес имоти са достигнали 1 млрд. евро, което е близко до рекордните за страната предкризисни нива на сделките от 2007 г. (1,1 млрд. евро). Това се дължи на навлизането на южноафрикански фондове в страната, уточняват експерти.

Капиталите са насочени основно в офисни активи (36 млн. евро за първото тримесечие), а останалите са разпределени към търговски, индустриални площи и други бизнес проекти. За целия регион инвестициите възлизат на 13 млрд евро за периода.

Сред бизнес имотите най-ниска е доходността на търговските площи (7,2%), следват ги офисите с 8%. С най-висока доходност остават индустриалните активи – 9,5%.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.