Доц. д-р Иван Кирилов Иванов, преподавател по „Политическа психология“ във ВТУ: Политическата „класа“ в България е в групов регрес, при който надделяват емоциите, а не разумът

Партиите се разцепват, защото не могат да правят това, заради което са създадени, а именно да са достатъчно легитимни, т.е. да генерират минимално доверие . В резултат на този процес функционирането и управлението им става напълно неефективно. Това обяснява доц. д-р Иван Кирилов Иванов, преподавател по „Политическа психология“ и „Психология на управлението“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„Психологията характеризира това състояние като „Групов регрес“.  При него даден човек или група от хора се връщат назад в развитието си и попадат в една инфантилна елементарна ситуация. Тя се обуславя с това, че  страхът, тревожността, гневът и изобщо емоциите стават водещи, а не разумът.

От политическа гледна точка партийната класа се проваля заради невъзможност да се генерира базово доверие между политическите „актьори“ независимо дали са конкуренти или съюзници. Освен това се и губи смисъла на политиката, който е правилно и ефективно управление на публични ресурси, както и да се вземат решения в интерес на нацията“, посочва доц.Иван К. Иванов.

Той допълва, че реално става все по-ясно, че политическите партии у нас не са публично ориентирани и че работят предимно в частна полза и зад тях стоят корпоративни и олигархични интереси.

„В резултат на това, когато партийните функционери не могат да произвеждат истинска политика, тези които са си присвоили партиите, се опитват да запазят, каквото здраво е останало в тях.  В момента политическата ситуация в страната е доста турболентна. Кризата в партиите се трансформира в институционална криза, а тя пък се проявява и като държавническа криза“, обяснява доц. Иванов и цитира писателя Георги Господинов, който в новата си книга казва: „От година на година живеем все по-добре, но от ден на ден става все по-зле“.

Специалистът по „Политическа психология“ е убеден, че в момента нямаме достатъчно качествени политици и авторитети, които да могат да надскочат парцеалния си и краткосрочен интерес, да застанат начело на държавата и да се опитат да направят кардинални реформи, които да „излекуват хроничната политическа болест“, която мъчи страната ни.

На въпрос каква развръзка да очакват избирателите в навечерието на предстоящия поред вот, доц. Иванов посочва, че сме свидетели на личностни вендети в партиите, които могат да провокират неочакван развой на събитията.

„Ясно се откроиха т.нар.ОПГ-та или както аз ги наричам „Организирани политически групи“ с асоциация към „Организирани престъпни групи“, които си разчистват сметките. За мен това разцепление в партиите е като хирургична намеса, която трябва да отстрани гангрената от тялото и то да оцелее“, коментира образно преподавателят по „Политическа психология“.

Доц. Иван К. Иванов анализира съдбата на отделните партии. Той допуска, че някои традиционни формации, каквито са БСП, ДПС, в някаква степен и десните-ПП и ДБ има риск да се разпаднат и да се опитат да оцеляват на отделни части. Според психолога тази ситуация изглежда най-печеливша за два политически субекта - ГЕРБ, които са организирани около един вожд, който здраво дърпа юздите, въпреки че и неговото време отминава и „Възраждане“, които се опитват да залагат на националистическата карта като в България за нея си има определен брой гласове.

Според анализатора „Продължаваме промяната“ много рязко набра скорост в политическия живот като към партията имаше твърде високи очаквания, но в рамките на няколко парламентарни вота не успя да докаже, че може да завърти ефективно управленското колело.

„По тази причина се сключи коалицията с „Демократична България“ и това се оказа добър вариант тогава. Но в момента не виждам държавното управление да печели от въпросното обединение. Облажава се единствено малка част от ръководствата на партиите в коалицията заедно с близките до тях депутати. Затова смятам, че бъдещото отделяне на ДБ от ПП ще даде по-голям шанс на автентичната демократична общност да качи немалък процент, докато рискът за ПП ако се явят самостоятелно на избори е да се озоват на ръба на 4-процентната бариера. Тази коалиция не успя да трансформира високите си амбиции в конкретни политики и ясни послания. Заради това сега или трябва да се преоснове с ясно лидерство и единно управление, или да се разпадне, защото ПП вече са в ролята на воденичен камък за десните проевропейски партии, които са под шапката на „Демократична България“,  казва психологът.  

Доц. Иван Кирилов Иванов прогнозира, че най-вероятно ще се роди и някоя нова формация, въпреки че тези партии, които се появяват от нищото, имат латентно състояние и бързо се изхабяват.

По думите на специалиста по „Политическа психология“ следващият парламент ще е още по-пъстър и в него ще влязат 7 , а може и 8 политически формации. Предвижда, че и двете крила на ДПС ще преодолеят 4-процентния праг.

Политологът смята още, че на предстоящите избори във Великотърновския избирателен район, ГЕРБ ще е водеща политическа сила с трима депутати, а с по един народен представител ще са „БСП“, „Възраждане“, една от формациите на ДПС, ПП-ДБ ако се явят заедно на вота и новопоявила се партия.

„Това, от което има нужда държавата е да се разбере, че е дошло време всички политици да седнат на  една маса,  да поставят приоритетите, които са важни за държавата и да сключат коалиционно споразумение с управленска програма, срокове за изпълнение на поетите ангажименти, да подпишат договор за ясно поети отговорности“, подчертава доц. Иванов.

Той говори и за друга негативна тенденция-явяването на партиите на избори с едни и същи листи в няколко поредни избора.

„Две са причините за негативния подбор на имената в листите, където се промотират некачествени хора. Едната е, че все повече политическата територия се стеснява и партийните велможи стават все по-ревниви и по-амбицирани да запазят своите позиции като залагат на едни и същи лица, където взаимно се подкрепят. Освен това политиката така се е дискредитирала, че нови, ярки и стойностни хора не искат да влизат в тези среди. Това поражда дефицит на качествени политици“, уточнява доц. Иван К. Иванов.

Той допълва, че след като се констатираме, че тази политическа конструкция е все по-неработеща, трябва да се мисли от конституционна гледна точка за нов начин на разпределение на властите.

„Необходимо е да се обсъдят варианти за двукамерен парламент или за смесена или мажоритарна избирателна система. Има порив за създаване на Президентска Република, но за мен това не е демократичен вариант. Нужна е промяна на начина за провеждане на изборите, както и за нов вариант на взаимен контрол на властите. Назрява момента за свикване на Велико народно събрание. В противен случай корабът, на който се возят сега всички политически партии, ще се превърне в „Титаник“, предупреждава доц. Иван К. Иванов.

Според него избирателите трябва да настояват политическите лидери да започнат да говорят за програми, за визия на държавата и дългосрочни перспективи.

„Българинът обикновено чака да се появи нов месия и той да оправи ситуацията. Трябва обаче на всички да е ясно, че трансформационния лидер се появява тогава, когато общността е готова да го получи. Преди това трябва да се свърши много апостолска работа свързана с образованието в училищата, университетите, медиите… Демокрацията е процес на поемане на отговорност и всекидневна работа“, напомня извод от психологията доц. Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони