Доцент от Александровска болница поема Медицинския факултет в Бургас

Първият випуск от 40 студенти ще прекрачат прага на университета на 16-ти септември

Доц. д-р Цветан Велинов ще изпълнява временно длъжността декан на Медицинския факултет на бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров". Той е лекар с 29-годишна практика в микробиологията. До сега той бе началник на Лаборатория по микробиология на УМБАЛ "Александровска" в София и има дългогодишна кариера в Националния център по заразни и паразитни болести.

Неговите научни интереси са в сферата на инфекциозните болести, антибиотиците и тяхното приложение, микробиомите, генетиката и геномиката.

Доц. Велинов е автор на над 120 научни труда - статии в реферирани международни и наши списания, както и участия в наши и международни научни форуми. Водещ изследовател и участник е в множество научни проекти, свързани с микробиологията и генетиката. Носител е на званието "Лекарите, на които вярваме".

40 студенти ще прекрачат прага на Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас на 16-ти септември. Тогава ще бъде тържествено открита учебната 2019/2020 година.

Първият випуск включва 33 момичета и 7 момчета, които само след 2 дни ще започнат своето 6-годишно обучение в най-новия Факултет по медицина в страната. От тях в тайните на медицината ще се обучават 12 студенти от Бургас, а останалите 28 са от София, Пловдив, Варна, Плевен, Сливен, Стара Загора. Най-успешният кандидат-студент е постигнал бал от 35.20.

Редовните учебни занятия започват на 17-ти септември с лекции по биология, химия, физика, анатомия, цитология, латински.

Медицинският факултет бе разкрит с решение на Народното събрание от 10-ти май тази година.

Коментари

Задължително поле