Доц. Александър Корнезов стана Юрист на годината

Съдията в Общия съд на Европейския съюз доц.д-р Александър Корнезов получи наградата "Юрист на годината 2016" в конкурса, организиран за девети път от "Правен свят". Тя му беше връчена от министър-председателя проф. Огнян Герджиков. Наградата на съдебните репортери и журналисти от правния ресор отиде при члена на Висшия съдебен съвет Юлия Ковачева.

"Аз съм министър-председател за кратко и по стечение на обстоятелствата, но съм юрист завинаги. За мен е огромно удоволствие да съм тук сред вас и да чуя имената на толкова заслужили колеги. И още повече да връча наградата на великолепния млад юрист Александър Корнезов, който ни представя в Европа по най-добрия начин", заяви премиерът проф. Огнян Герджиков.

Тържествената церемония по връчването на призовете се състоя в зала "Сердика" на София хотел Балкан и бе уважена от проф. Емилия Друмева, секретар по правните въпроси на президента, конституционният съдия Константин Пенчев, заместник-министрите на правосъдието Деница Александрова и Валери Тарандов, членове на Висшия съдебен съвет, съдии, прокурори, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, представители на неправителствени организации и др. Поздравителен адрес изпрати зам.-главният прокурор Пенка Богданова.

Отличието "Юрист на годината" на "Правен свят" се дава въз основа на публично направени и мотивирани номинации на специализирания подсайт на конкурса "Юрист на годината", където можете да видите мотивите. Тази година номинирани за наградата бяха трима юристи - доц.д-р Александър Корнезов, младши съдия Константин Кунчев от Софийския градски съд и адвокат Тодор Ташев.

Изборът на Александър Корнезов бе направен след гласуване от комисия в състав - съдия Николай Гунчев от Върховния административен съд, прокурор Сава Петров от Върховната касационна прокуратура, председателят на съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, адвокат Александър Кашъмов и главният редактор на "Правен свят" Ралица Петрова.

Доц.д-р Александър Корнезов бе избран със следните мотиви: "За него казват, че е български юрист и интелектуалец с космополитно излъчване. Полиглот, автор на многобройни публикации в областта на европейското право, наричан с право "българският Индиана Джоунс в необятната материя на преюдициалното запитване". Човек със свободен дух и българин, поел високата отговорност да представя най-доброто от българската правна мисъл на eвропейско ниво".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право