Доц. Ангел Кунчев: Ако трябва, ще оборудваме една болница само за коронавирус, резервни легла още има

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

Ако трябва ще оборудваме една болница само за коронавирус, резервни легла още има. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

„Равносметката по отношение на коронавируса не е лоша. В сравнение с началото на пандемията нещата са много различни и като брой легла, които могат да посрещнат болни. Болните вече са около 850 и никъде нямаме отказ за приемане на пациенти в болница. Извън материалните неща – къде какво недостига и в какво състояние е базата, ако в такива моменти не докажеш, че сина мястото си и правиш каквото трябва, няма кога друг път. Проблемът е огромен и всеки трябва да изпълнява задълженията си“, посочи Кунчев.

„Търсим доброволци за всички РЗИ в страната. След първата вълна на съпричастност сега почти няма такива. Системата е затруднена, но няма откази за прием на пациенти. Проблемът е, че е много неравномерно разпределен коронавирусът. В много области като Благоевград, където имаме близо 100 заразени, има и 2-3 области като Монтана и Враца, където няма нито един заразен. Системата ще се справи, но това не помага много на най-засегнатите области като Варна, Пазарджик, Смолян и Благоевград“, добави той.

„Никой няма да остане на улицата. Ако трябва ще оборудваме една болница само за коронавирус. Проблемът е по-скоро в недостига на персонал. Обмисля се като ситуация, в която няма да има къде другаде да се настаняват заразените. Резервни легла още има. Запълнен е капацитетът на 50%, но резервът не е на всички места. Ако има достатъчно хора, които трябва да се приемат, ще се направи такава болница. Това е краен вариант и е добре да има подготвеност“, заяви Кунчев.

„Никой не може да каже какво ни очаква. Следя и водещите центрове в другите страни и няма прогнози. СЗО признава, че не трябва да се правят прогнози, защото няма научна база.
Длъжни сме да сме подготвени. Чартърните полети например намаляха с 80 - 90%. Ако туристите са положителни, обикновено си отиват в страната, от която идват. Организираме трансфер на туристите. Почти всеки ден организираме трансфер на румънски туристи от Гърция към ГКПП „Дунав мост“.
Звучи нормално да имаме реципрочни мерки, но когато в едната страна случаите са повече от другата, местната власт може да прецени решения да взема“, каза още той.

„Тенденцията показва, че през последната седмица имаме намаление с 20% за България и увеличение със 162% за Гърция. Вълната на Балканите малко утихна, но продължава да расте в западноевропейските страни. Най-високата ни позиция беше 3-о място в ЕС, но сега сме около 5 - 6 място. Започна повишаването в другите страни“, посочи той.

„Мерките не се спазват и това доведе до по-мощното повишаване на случаите. Глобите няма да помогнат. Няма контролна система, която да е навсякъде и да вижда всичко, а и много трудно отделяме ресурс, който и това да прави. Много са глобите, които са наложени, но това не променя нещата. Хората не спазват елементарни мерки“, допълни Кунчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве