Доц. Андрей Чорбанов: Ваксина за COVID-19 няма как да има, ако не се намеси държавата

Снимка: БНТ

"Скоро в ръцете си ще държим краен продукт, който може да бъде тестван и да бъде използван за разширено тестване. Това е същото, което притежават в момента няколко фирми, които обявяват по медиите". Това каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН, във връзка с информацията, че скоро България ще има прототип на своя ваксина. 

Ученият подчерта, че всички продукти на всички фирми са абсолютно различни. Той посочи, че има стандартни процедури, които трябва да бъдат преминати, за да влезе ваксината в употреба. "Ние разработваме прототипа, след което трябва изключително силна намеса или на държавата, или на фирма, или на двете", уточни доц. Чорбанов и коментира, че в други страни участието на държавата в този процес е много сериозна.

По думите му след приключването на научната работа следва административната. "Без намесата на държавата това няма как да се случи", категоричен беше доц. Андрей Чорбанов.  

Според него няма да бъде гарантирана сигурността на една ваксина, ако изпитванията бъдат направени за няколко месеца, защото стандартните процедури са по-бавни и изискват повече наблюдение, най-вече преки тестове, при които имунизирани хора се тестват с вируса, за да се установи ефикасността на ваксината. "В противен случай ще изпаднем в състояние, хората да бъдат имунизирани с продукт, който няма да ги защити", добави той. 

Като относително меки определи той въведените противоепидемични мерки в България и подчерта, че трябва да се наблегне на защитата на групите от хора, които са най-уязвими. "Това изисква мобилизиране на много голям държавен ресурс, за въвеждане на много целенасочени мерки и разделяне на рисковите групи от тези, които би трябвало максимално бързо да преминат вируса, за да няма потенциални носители", каза Чорбанов.

Правилата за налагане на карантина трябва да са еднакви за всички, подчерта доц. Чорбанов и уточни, че поне 3-4 дни трябва да са минали от контакт със заразен, за да отчете PCR тестът адекватен резултат.

Коментари

Задължително поле