Доц. Атанас Мангъров: Симптомите на грипа и коронавируса са практически неразличими

Доц. доктор Атанас Мангъров. Снимка: БНТ

Симптомите на коронавируса са практически неразличими от симптомите на грипа, но ако някой бъде заподозрян, че има коронавирус, това ще е по епидемиологични данни - при положение, че е бил някъде, където би могъл да има контакт с някой заразен. Опитът от миналите епидемии показва, че тези хора да бъдат вкарани в болници, не е особено добър вариант, тъй като там се създават по-големи условия да контактуват с хората и заразата да се разпространи по-широко. Това заяви директорът на детското отделение в Инфекциозна болница доцент доктор Атанас Мангъров по БНТ.

Той допълни, че в такава ситуация трябва да се спазват всички мерки, за да не се заразят хората, които лекуват евентуалните заболели - маски, ръкавици. "Това си е една животозастрашаваща инфекция, която има много големи възможности за заразяване - достатъчно е да се ръкувате с болен, за да се считате за контактен. Фактът, че толкова бързо се разпространи и обхвана големи части население в Китай, говори, че тази инфекция се разпространява по всички възможни пътища", каза още доцентът.

Според него лечение за това заболяване в обозримо бъдеще не се очаква да има. "По тази причина за момента всички усилия са насочени към това да се изолира, да се ограничи разпространението на епидемията, спират се самолетните полети до Китай, всякакви мерки се взимат, за да не се разпространи по света, което е изключително трудно".

Той коментира още, че за щастие при настоящата епидемия смъртността се движи някъде между 3 и 4 процента, което е доста по-малко от случая през 2002-2003 година, когато смъртността беше 10 процента или през 2012 година средноизточният респираторен синдром, където смъртността достигаше до 35%.

На въпроса може ли вирусът да се пренася с пощенски пратки той каза:

"Поначало тези вируси са неустойчиви в околната среда, трябва да има директен контакт и то не твърде отдалечено във времето, защото поначало това са вируси, които причиняват заболявания сред животните и могат да се прехвърлят на хората, когато те си общуват с животните, най-вече диви, и оттам вече да преминава от човек на човек", каза Доцент доктор Атанас Мангъров.

Той успокои хората, че за да имат подозрения за коронавирус, би трябвало да са имали някакъв личен контакт с другия край на света.

За грипа, който върлува в страната, той съобщи, че основно се засягат децата от 1-2-годишна възраст до училищна възраст. Протича много неприятно с висока температура, дразнеща суха кашлица, един класически грип. Според него малко деца са били ваксинирани.

Той препоръча хората да си останат вкъщи, когато почувстват симптомите на грипа.

Коментари

Задължително поле