Доц. д-р Ангел Кунчев: Готови сме да посрещнем новия коронавирус

Все още има паралелна циркулация на двата щама грип - H1N1 (свински грип) и новия H3N2 ("Канзас"), който очаквахме. Последната седмица преобладават случаи на втория, особено в областите, които обявих грипна епидемия. Това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по БТВ по повод бързото настъпване на грипа през последната седмица.

По думите му в този сезон по-често се разболяват деца, защото щамът "Канзас" генетично прилича на някои от щамовете, с които по-възрастното население вече се е срещало и те имат някаква степен на защита. Младите хора, които не са се срещали с този вирус, се разболяват по-бързо и малко по-тежко, уточни епидемиологът. Именно затова в някои области бързо беше обявена грипна ваканция.

Съветът на Кунчев към родителите е наистина да ограничат контактите на децата по време на извънредните ваканции.

Относно новия коронавирус, тръгнал от Китай, той коментира, че ние сме готови да го посрещнем, колкото и другите европейски страни.

"Това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството. Имаме някаква степен на готовност и за по-бърза диагностика, и за реакция. Абсолютна защита няма, можем да намалим риска, което правим", коментира още главният държавен инспектор.

Коментари

Задължително поле