Доц. д-р Атанас Мангъров, пред “Труд”: Коронавирусът изчезва юни

Доц. д-р Атанас Мангъров

Зоонозите нямат свойството да живеят сред хората

Паниката е по-опасна от самия вирус, ще се простреляме икономически в крака, предупреди медикът

Коронавирусът изчезва през юни. Това заяви пред “Труд” доц. д-р Атанас Мангъров, директор на детското отделение в Инфекциозна болница. Можем нищо да не правим и само да чакаме да умрем от коронавирус, но това ще означава да се простреляме икономически в крака, каза още той. Доц. Мангъров допълни, че ситуацията в Италия се основава предимно на страх и паника.

“Паниката е много по-опасна от самия вирус, защото тези, които се разболеят от коронавирус, повечето ще оздравеят. Но ако в резултат на натоварването на болниците започнат да умират хора от други заболявания, това ще е страшно”, заяви още доц. Мангъров. “Въпросът опира до способността да се управлява такова бедствие, защото това е природно бедствие - един мор, в противен случай ще настъпят големи икономически щети”, каза доц. Мангъров.

Той припомни, че коронавирусите са зоонози, т.e. вирус, който причинява епизоотии при животните и понякога случайно може да се пренесе при хората. Този тип вируси не са пригодени да живеят в човешката популация и когато попаднат, те могат да причинят доста сериозни щети, но поначало тези вируси нямат свойството да живеят сред хората и най-вероятно този вирус ще изчезне, както се е случило с много други вируси.

“Пак по опита на вирусите, които са зоонози, SARS се вихреше през студените месеци, но през юни изчезна и оттогава не се е появявал, подчерта още доц. Атанас Мангъров. И още: “Настоящият вирус COVID-19 генетически е на 80% същият като SARS. Силно се надявам, че нещата ще приключат до лятото. Най-малкото, въз основа на това, което се вижда в Китай”. На въпрос дали пикът на COVID-19 ще е през септември, доц. Мангъров отговори: “Категорично, не”. А дали коронавирусът ще изчезне през юни, медикът заяви: “Това е тайната надежда на всички големи служби по света”.

“Най-рисковите фактори за коронавируса са възрастта и придружаващите хронични заболявания”, отбеляза доц. Мангъров. Възрастните хора просто трябва да си стоят у дома и да не ходят всеки ден да си мерят кръвното или да се преглеждат при личните лекари. Важно е в този период да ограничат контактите си с внуците и въобще с по-активните млади хора, които имат контакт с много хора ежедневно заради учебни или професионални ангажименти.

За това заболяване няма лечение, но шансът болните да загинат е само между 2 и 3 процента, подчерта доц. Мангъров. По думите му ученическата ваканция за коронавируса не би трябвало да се отличава от грипната и в тази връзка припомни, че изискванията са 200 на 10 000 заболели. В случая, по отношение на коронавируса сме далеч от тези данни, заключи доц. Мангъров.

Вирусът се пренася по всички възможни начини като най-често се предава по въздушно-капков и контактно-битов път, като за последния трябва да имаме предвид не само дома, но и офисите, обществените сгради. Опитът от предишната епидемия от SARS през 2002 година, когато беше доказано, че достатъчно е да се ръкувате с болен човек, за да се заразите.

По данни на worldometers (виж таблиците), коронавирусът поразява най-силно възрастните хора над 80 години. Това показват статистиките със заболелите в Европа, Китай и САЩ.

Вчера положителна за коронавирус се оказа лекарка, която се е завърнала от конгрес в Англия и в Испания, но не е имала контакт с пациенти от 22 февруари. Изчакват се десетки проби във всички лаборатории в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България