Арестуваната дознателка е укрила европейска заповед за екстрадиция и е давала на затворник справки за магистрати

Прокурор, разследвал атентата в Сарафово, с приз в памет на Джовани Фалконе

ЕП прие промени в правилата за авторското право в интернет

Бивша учителка обвинена, че държала мъжа си под ключ и го уморила без храна и лекарства Разпитват два часа дъщерята на Черната вдовица

Каракачанов: Политиците трябва да имаме обща стратегия срещу циганизацията

Стоичков е великан, твърди Марадона

Община Лом ще укрепва свлачища с 8,5 млн. лв. по ОПОС

Илияна Йотова: Членството в ЕС не означава друг да решава проблемите ни

Българин стана трети на Grand Prix по карате киокушин в Япония Кристиян Станков e единственият медалист при мъжете, който не е с японски произход

Красимир Първанов е освободен от длъжността заместник-министър на енергетиката

Окончателно оправдаха антимафиот, съден като информатор

Полицаи гонили пиян с откраднат автобус в центъра на София

Потвърдиха ареста на варненка, издирвана от властите в Италия

Арестуваха куриер на измамници, прибрал пари от 4 престъпления 10 000 лв. е щетата, нанесена на измамените жени от Търговище и Попово

Миню Стайков остава под арест, но ще се лекува в МВР болница

Доц. д-р Мариана Тиен, китаист в Института по исторически изследвания при БАН, пред „Труд”: Битката в света не е за Китай, а за Европа В политиката на Пекин най-важни са мирът и хармонията

Как да разбираме търговската война на САЩ срещу Китай. Защо се стигна до затопляне на отношенията между САЩ и Северна Корея, наистина ли двете Кореи могат да се обедният. Днес всички искат да спечелят милионите китайски туристи на своя страна, ние също – какво трябва да имаме предвид. По тези въпроси разговаряме с един от най-големите експерти за Китай у нас д-р Мариана Тиен.

– Каква е ролята на Китай във видимите опити за затопляне на отношенията между САЩ и Северна Корея и между Северна и Южна Корея, госпожо Тиен?
– Много е важно първо да кажем какво означава думата Китай – това е среда, център. За тях държавата им е центърът на света, а дълги години тя е била империя. През 2013 г. започна инициативата „Един пояс – един път”, която е огромен принос не само към регионалното, но и към цялото световно развитие. Инициативата представлява нова фаза в икономическата глобализация. В китайската външна политика най-важното е мирът и хармонията, каквото и да значи това. За Китай трябва да се знае, че с пълна сила важи правилото: „Не слушай китайските политици какво говорят, а какво не казват” (това е мисъл на Конфуций още от V век пр. Хр.) и какво значи държава в центъра на света. Те много силно говорят за мирното развитие, защото само по този начин има просперитет. Целият корейски полуостров винаги е бил под много силното влияние на Китай, дори в двата езика има много общи думи, като при българския и руския. След разпадането на СССР най-силният приятел на Корея остава Китай, особено за Северна Корея. Ким Чен Ун и Си Дзинпин се срещат непрекъснато.

– И как точно китайците помогнаха за отношенията на Щатите с корейците?
– Няма отношения Корея – САЩ. Всички отношения са Китай – САЩ – двете най-велики сили и икономики в света. За стоплянето на отношенията с Южна Корея идеята дойде от Северна Корея. На олимпиадата участваха заедно двата отбора. Това е един народ. През 1995 г. още като студентка бях свидетелка как младите хора от двете страни не си говорят и се разминават в университета. Не мисля, че изобщо има затопляне на отношенията между двете Кореи. Всичко е много привидно. За Китай няма вечни приятели, а има вечни интереси.

– Затова ли сега много анализатори говорят, че битката сега била за Китай, кой да спечели доверието им?
– Не, битката не е за Китай, както мнозина говорят, битката е за Европа. Защото Европа е третият играч. Двамата най-силни са Китай и САЩ, а според мен Китай са първи. И те се стремят да използват максимално всички ниши, които Тръмп освободи – и за климата, и за Иран, Пражкото споразумение. В Китай се надигна много силна вълна срещу ПРО – противоракетната отбрана, която наближава китайската граница. От Пекин искат само едно – спокойствие и мир. И всъщност се действа за уж обединената Корея, но да е под много силното въздействие на Китай. А в Китай няма никаква опозиция, никой не може да пречи на Си Дзинпин. Китайската комунистическа партия е много силна, те имат 9 консултативни партии в парламента, но те не са опозиционни. Така с нищо не пречат и държавата върви напред. Точно това за тях е основата за мира.

– Русия и Китай блокираха в петък опитите на САЩ да наложи нови санкции на Северна Корея. Защо се стигна до нови санкции от страна на американците?
– До тях се стигна, защото Тръмп е човек бизнесмен, той е открит, много повече от всички западни политици. Докато китайският политик никога не би бил толкова открит. Китай иска обединена Корея, за да може по-лесно да я контролира. При Китай контролът е много силен абсолютно навсякъде. Има друго интересно. Знаете ли, че Китай и в момента се води развиваща се държава, а там всъщност е друга планета – в Шанхай и Пекин има съвсем друг начин на живот. Ние – „богатите европейци българи”, трябва да плащаме много повече от „бедните” китайци, които са втора икономика, за проблемите в климата. Ето как те си отстояват правата.

– Американците започнаха с Пекин класическа търговска война. Какво говорят медиите там?
– В аналитичните предавания по тяхната телевизия първо се говореше за противоречия, след това за конфликти, а сега открито се говори за търговска война. Да, това е търговска война. В Китай няма различно мислене, всички мислят еднакво, не е като при нас. Всички медии са контролирани и анализаторите говорят едно и също. През 90-те години, когато учех в Китай, имах самочувствие, че съм европейка. Европа беше друго. А сега китайците са с огромно самочувствие на държава в центъра на света. И лидерът им Си Дзинпин много силно иска да възроди тази споделена съдба с човечеството. Те не искат и не харесват американския и евроатлантическия модел, искат си техния различен строй.

– Много от производството на Щатите е изнесено в Китай и то едва ли ще се върне обратно, защото е преди всичко евтино, така ли е?
– Това вече е минало свършено, стара информация. Страхувам се обаче да не дойде производството на Балканите, тук в България. Имам предвид следното. Навремето това производство беше проблем № 1 в Китай, особено в Пекин. Ние дишахме с противогази. В Китай доскоро нямаше небе, не можеш една крачка да направиш. За замърсяването на въздуха там се вземат невероятни мерки. Например, от Пекин са изкарани всички фабрики, не остана нито една. Въпреки че са богати и имат по 1-2 коли, карат колелета, за да не замърсяват въздуха. Китай и китайците са невероятно гъвкави. Те страшно бързо се приспособяват към промените в света, дори в момента ги дирижират. Та тези фабрики на САЩ и на Европа няма как да се върнат, защото китайците вече налагат много строги мерки и изисквания заради замърсяването на въздуха и на природата.

– Наказателните мита на китайските стоки възлизат за десетки милиарди долари, разбира се, ще има и ответни реципрочни мерки. Как ще се отрази това на държавата и на хората там?
– Не мисля, че имат проблем с тези санкции, нито пък те им се отразяват негативно. Говорителката на Китайското външно министерство се изрази така: „Ние сме дипломати. Ако на нас ни подаряват, и ние ще подаряваме. Ние сме за реципрочния принцип. Ние винаги искаме справедливост.” Така че щом американците започнаха тази търговска война, ние ще се защитим, като им отговорим по същия начин – ето това казват те. През 2008-а по време на Олимпиадата в Пекин целият свят видя какво е Китай, така както и сега на световното по футбол светът видя Русия. Всяка една провинция там е много по-развита от големите европейски държави. Китайците отдавна са минали икономиките на Англия, Германия, Франция, на САЩ също. Затова с тези санкции в изолация отива САЩ, а не Китай. След Брекзита веднага Тереза Мей бе посрещната със 100 души там, посрещнаха и Макрон… Вижте какво става сега и в Португалия. Преди дни вече започна и петролна война. Тръмп е безкрайно открит и според мен там е неговата грешка.

– Експанзията на Китай в Източна и Южна Европа обаче е факт. Ето, купиха пристанището в Пирея и какво ли не още…
– На последната среща на формата „16 +1” в София през юли стана ясно, че Гърция иска да се присъедини към страни, които не са съгласни с политиката на Брюксел. Китай гледа да влезе във всяка пукнатина, която се появи в Европа. Затова ние в Европа трябва да сме много единни. Искам да имаме най-успешната политика и да се противостоим на тези два колоса САЩ и Китай. Ако при нас има грешки, в Китай – няма. Те са стъпили уверено и на двата си крака. Правят го в цяла Източна Европа – в Унгария, Полша, на Балканите – в Сърбия, Черна гора, дори Босна и Херцеговина. България е на предпоследно място в икономическите им връзки.

– Наскоро у нас дойде китайският премиер Ли Къцян с 500 бизнесмени и журналисти. Засега обаче не се чу да се случва нещо , имате ли собствена информация?
– Не само че нищо не се случва, макар да имаше много проекти. Аз съм част от тинк-танк центъра за Централна и Източна Европа, ходя на конференции в Будапеща, където се направи изследователския център за „16 +1”. Не мога с нищо да се похваля там, защото България нищо не прави. Говореше се, че китайците ще вземат летището в Пловдив. Но това няма да се случи. И причината не е в нашето правителство. Китай е супер могъща сила и ако реши нещо, никой не може да я спре. Въпросът е, че те нямат такива интереси. Защо китайците са в Сърбия и в Македония? Защото те не са страни в ЕС, а при нас важат законите му. И за тях е много по-изгодно – финансово и особено политически, да минат през тези държави.

– Но вижте какво прави Виктор Орбан.
– Не смятам, че трябва да разединяваме Европа. Китайците засега нямат проекти в България. Е, в Добрич има за фураж. Дори срещата на формата „16+1” на 7 юли беше под въпрос. За АЕЦ „Белене” въпросът е много сериозен – защото става дума за национална и енергийна сигурност. И покрай правилата на ЕС не зная как ще стане. Китайците искат т. нар. Аспарухов вал. Пътят на коприната искат да мине от порта в Поти (Грузия) през Черно море за Бургас или Варна. Най-вече през Варненския порт, оттам през Шумен, Русе и през Дунава. На тях им трябва Черно море. Преди дни откриха жп линия до Милано от една китайска провинция, до Лондон пък е най-дългата жп линия в света. Тази линия минава през почти цяла Европа, но не и през България. Китайците си гледат интересите, при тях няма любов. Тук ще вметна и нещо друго. Според мен санкциите на САЩ и на ЕС срещу Русия са ужасно вредни за човечеството и за нас. Русия сега си търси други партньори. Ето, те продават на Китай на безценица, и Китай става все по-силен и по-силен.

– Европа е залята от китайски туристи, вие самата бяхте заявила, че очаквате тази година те да бъдат 100 милиона. Как може да ги привлечем тук в България?
– Много е важно да се знае, че туризмът в КНР е държавна политика. За да привлича дадена страна туристи от Китай, тя трябва перфектно да познава профила на китайския турист, който осезателно се различава от профила на всички други туристи по света. А китаецът е платежоспособен, любопитен, традиционалист, много държи на сигурността, пътува организирано. Обикновено в групи над 20 души, предимно роднини, приятели със сходни интереси, често цели големи фамилии, дори родове, задължително чрез китайски туроператори. Много рядко, почти невъзможно е да се срещне „самотен пътешественик”, за разлика от европееца.

– Защо китайците предпочитат екскурзиите, а не почивките? Не знам по морето да съм виждала китайци да плажуват. Но по туристически обекти те са много.
– Да, точно така е. Никъде в Китай не съм виждала китайци да плажуват. За тях „активната почивка” е туризмът, екскурзиите, а не „мързелуването” по плажовете и СПА-курортите, което приемат за тотално „губене на време”, едва ли не за грях. Китайският турист пътува на екскурзии (колкото повече види и се фотографира, толкова по-добре) – не Варна и Бургас, а по-скоро Розовата долина, тракийските гробници, Пътят на императорите, мощта на царството. Той задължително трябва да попадне на много посещавани места, световни забележителности, колкото повече хора на снимката, толкова по-добре. Ако е на българското Черноморие, то да е Несебър! Много е важно екскурзията да съвпада със световни прояви – спортни, филмови фестивали и др.

– Какво от България е най-популярно в Китай?
– Може би най-популярното българско нещо в Китай е розата. Всички китайци са чували за нея и свързват страната ни с българската роза, с Розовата долина. В Китай са популярни и български козметични продукти на основата на други етерични масла, като лавандулово, например. Другият традиционен български продукт е закваската за кисело мляко, която се търгува от българска фирма още от 2011 година насам. Успех за българските производители и търговци се наблюдава и при виното, чийто експорт бележи все по-голям ръст

– Вярно ли, че в Китай най-популярното кисело мляко е от родопското село Момчиловци?
– Изцяло китайци произвеждат марката „Момчиловци” – това е шанхайската млекопреработвателна компания „Гуанмин“. Много е силна рекламата им по всички ТВ канали. Това е най-скъпото кисело мляко на китайския пазар. Има го във всички големи вериги магазини в Пекин и големите градове на страната. Всяка година около Малка Богородица, 7-9 септември, тази фирма спонсорира празника на киселото мляко в родопското село и по традиция вече 6 години по това време натам се отправят много китайски туристи. Любопитен е и фактът, че китайците направиха няколко риалити предавания (китайския Сървайвър) в родопското село Момчиловци. Всички тези проекти, правени и изцяло спонсорирани от китайци, помагат за по-голямата разпознаваемост на България в Китай.

Нашият гост
Мариана Тиен е родена в Шумен. Завършила е първо българска филология, след това китаистика, има докторат в Оксфорд – китайска култура. Учила е и в Китай. Има повече от 100 публикации, написала е две монографии за Китай. От 2006 г. живее много повече в Китай отколкото в родината си. Преподавала е на студенти в Китай до 2014 г. Китаист в Института за исторически изследвания при БАН. Експерт в академичната тинг-танк мрежа „16+1”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. „НА ДИПЛОМА УЧЕНИ, НА АКЪЛ ПРОСТИ“ ИЗКАЗВАТ СЕ ПРЕДУБЕДЕНО И С НАЧЕНКИ ОТ ПРЕДРАСЪДАЦИ

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.