На 16 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 16.11.2019

МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

Доц. Ивайло Въжаров, шеф на ВМБ във Варна: Било е ужас в Хитрино

Ивайло Вържанов ВМБ Варна - Хитрино

-Доц. Въжаров, какво е състоянието на пациентите, които докараха при вас от Хитрино ?

-Засега в нашата болница са докарани четирима пациенти-трима мъже и една жена на възраст между 20 и 50 г. с различна степен и дълбочина на изгарянията -двама с 15%, един 25 и жената е с 30 %.Двама от тях са интубирани с механична вентилация , всички освен изгарянията са обгазени от токсични газове, имат баротравма, защото са изхвърлени от ударната вълна , било е нещо страшно…

– Контактни ли са, някой разказа ли пред Вас за преживяната трагедия ?

– Най-младото момче, което е пострадало, мисля че е на 20 години, е спяло в леглото си и изведнъж се събудило в мазата, къщата я няма. Било е някакъв ужас…

– Вече животът на четиримата не е ли вън от опасност?

– Рано е да се каже, повтарям, че са със сериозни травми, обгазени и с различна дълбочина на изгарянията.

– Очаквате ли други пострадали от Хитрино?

-Да, но те първо се отвеждат в болницата в Шумен с линейки на Спешна помощ, преценява се какво им е състоянието и с по-тежките случаи на изгаряния ги пращат при нас. Сутринта ми се обадиха малко след 7 ч. и първите пациенти пристигнаха към 8.30 -9 ч., всъщност не съм си гледал часовника. Вдигнахме цялата болница на крак-всички необходими екипи – в клиниката по изгаряния, хирурзи, реаниматори пристигнаха веднага.Държим връзка с Кръвния център във Варна, ще има нужда от кръвопреливане и от много плазма. В непрекъсната връзка съм с д-р Атанасов от Шуменската болница, с проф.Платиканов, който е национален консултант по анестизиология, разбира се, с генерал Петров на ВМА. Обади ми се министърът на транспорта г-н Москов, който се интересува от състоянието на четиримата пострадали, а и попита дали имаме някаква нужда от помощ.

-Скоро имало ли е такива случаи във Военноморска болница във Варна?

– Не , в моята над 25-годишна практика не помня. Имало е по 2-3 пострадали от гръмнала газова бутилка например, но такава мащабна трагедия, каквато се случи в Хитрино, не помня.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “– Не , в моята над 25-годишна практика не помня. Имало е по 2-3 пострадали от гръмнала газова бутилка например, но такава мащабна трагедия, каквато се случи в Хитрино, не помня.“Да, преди повече от 25 год, е нямало разбира се подобни случаи, защото тогава в държавата Хората се уважаваха, парите не бяха на 1-во място – царица-парица и подобни инциденти не ставаха или, ако имаше бяха от много по-малки мащаби. Последните 26, хората измират като мухи. Има много опасни товари и превози, които са забранени в много държави. Товарните камиони, напр е забрамемо да се движат в населени места през деня в Канада. Движат се по нощите, за да не предизвикат евентуални катастрофи. Жалко за невинните хорица. Вече не си сигурен за живота си дори в собствената си къща и легло:( Подробно установяване на причините и наказание на истинските виновници.. Не говорим колко народ загина в мините заради липсата на елементарни човешки условия на труд. Позор.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.