Доц. Кунчев: Великденските празници могат да доведат до промяна в тенденцията за намаляване на заболяемостта

Аз продължавам да твърдя, че Великденските празници, освен че са хубави и очаквани, могат да доведат до промяна в тенденцията за намаляване на заболяемостта, но се надявам, че това няма да се случи. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг относно противоепидемчните мерки в страната по време на Великденските празници.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/1120003398513064

"Виждате, че няма особена разлика в ритуала, така както бяха проведени миналата година, и тази година. Не е забранено влизането в църквата, само че трябва да спазваме и отстояние и ползване на лични предпазни средства и да избягваме струпването на много хора. Така както е и за всички други обекти с оглед да намалим възможността за предаване на вируса. Ние препоръчваме посещението на храмовете да става в часове и моменти, когато няма струпване на много хора и при спазване на общите правила. Нашата молба към хората при възможност, все пак, да ограничат посещението, има много други начини, с които човек да почете празника", обясни доц. Кунчев.

"Това, което ни дава възможност да обсъждаме либерализацията на най-различни мерки, е продължаваща 4-та седмица постепенно намаляване на заболяемостта и на броя на новите случаи. 14-дневната заболяемост падна под 500, а от вчера падна под 400 средно за страната. Много се надяваме, че тази тенденция ще е устойчива, освен това сравнявайки със средното за ЕС снижение, което важи за всички и е 10, 2%, при нас тази седмица то е минус 22%, тъй че това ни дава възможност да обмислим възможността, но много постепенно, много внимателно, без да се отварят затворените до сега обекти на 100%, там, където се приемат мерки те да бъдат на базата на ограничен капацитет и да бъдат с ограничено работно време, така че да не поемаме прекаления риск да не препучим тази тенденция", допълни Кунчев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България