Доц. Кунчев: Решението ни е ваксината на "Янсен" да се използва без ограничения (ВИДЕО)

Предвиждат препарата за туристическия сектор и ромското население

"Знаете, че изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ във връзка с използването на ваксината на "Янсен" и то е положително. Междувременно, още 7 европейски страни взеха своето решение и всички те са в посока да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение". Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Ние очакваме още една доставка от 14 хиляди дози, заедно със сега съществуващите, ще бъде разпределена в празничния период и ще започнем използването по всички възможни канали", посочи той.

"Смятаме да насочим част от количеството към туристическата индустрия, за да обхванем част от заявените 80 хиляди души и да започнем имунизацията преди старта на летния сезон. Използваме това предимство, защото ваксината е еднодозова и съответно веднага след поставянето й може да се издаде документ и да се знае кои хора, работещи в тази индустрия са вече защитени", заяви Кунчев.

"Вече е публикуван на сайта на здравното министерство график и списък на "зелените коридори", които ще работят по време на празниците, те са 26 имунизационни пункта, в София са 4 - ВМА, "Пирогов", "Александровска" и "Св. Анна". Работят почти във всички дни целодневно. Там ще бъдат и двата вида ваксини на "АстраЗенека" и "Пфайзер". Ваксината на "Янсен" е в малки количества и няма да се насочва засега там, тя по-правилно трябва да се използва при групи, където искаме по-бърз ефект. Освен туристическата индустрия, обмисляме и ромското население, там, където ще е по-трудно да намерим хората за втора игла", каза той.

"Всички директори на РЗИ са уведомени, че трябва да насочат нужните количества препарати към имунизационните пунктове. Принципното решение на Националния ваксинационен щаб е половината количество да се насочи към личните лекари", заяви доц. Кунчев.

138 000 дози дойдоха днес от ваксината на „Пфайзер“. Следващата седмица очакваме 270 000. Така ще бъде до края на месец май. Последния понеделник на май на 31 ще очакваме 410 000 и така ще бъде до края на месец юни. Знаете, за второ тримесечие 3,5 млн. дози се очакват от ваксината на „Пфайзер“. Близо 420 000 от „Модерна“. Основно през следващите седмици ще има RNK ваксини като доставки“. Това уточни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Беше направен много задълбочен анализ, както от Европейската агенция по лекарствата, така и от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) и Експертна комисия към Центровете за превенция и контрол на заболяванията (CDC) и становището е, че ваксината може да бъде прилагана в съответствие с разрешението за употреба. Потвърждава се положителното съотношение полза-риск. Изключително малък е броят на случаите при „Янсен“, говорим за 1 случай на 1 млн. ваксинирани, което не дава основание да бъдат идентифицирани рискови групи“, коментира Кирилов.  

По думите му именно затова няма допълнително ограничение, въведено от държавите. „Към момента за днес имаме информация от Германия, Испания, Австрия, Унгария, Чехия, че стартират ваксинирането с „Янсен“ без никакви ограничения. Следим информацията, тя се променя динамично“, подчерта Кирилов.

Попитан дали е възможно да останат количества от „АстраЗенека“ заради отлива на хората, той отговори, че това е въпрос, който се коментира от Европейската комисия. „Коментирано е, че има възможност за препродажба и даряване на количествата. Така че има комуникация с всички производители, така че максимално, рационално и оптимално да бъдат използвани всички количества в ЕС“, каза още Богдан Кирилов.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/306037281013895
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве