Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Доц. Леандър Литов: ЦЕРН ще изгради андронен колайдер у нас Модерната технология ще лекува онкоболни, но ще се използва и за научни разработки

Проектът за изграждане на център за лечение на онкоболни с технология от ЦЕРН може да стане научен център за Балканите. Това обяви ръководителят на българския екип учени в ЦЕРН доц. Леандър Литов по БНТ. Той добави, институтът ще има три функции – да бъде научен, лечебен и образователен център. Средства за изграждането му ще се потърсят от Европейския съюз.

Доц. Литов заяви, че все още не е решено от какъв тип да бъде центърът, който евентуално България ще приюти – център за адронна терапия за лечение на тумори или за синхотронно излъчване, но и в двата случая ще се изгради адронен колайдер. Към центъра проявяват интерес държавите от Западните Балкани, Албания и Гърция.

“Работим върху идеята за разработване на проект за център за адронна терапия. С ускорени протони и лески йони се облъчват тумори и това е допълващо лечение на останалите видове лечение на онкозаболявания”, каза доц. Леандър Литов.

Според него този метод на лечение на онкоболни е далеч по-щадящ от останалите, а и ще включи онези около 30% от случаите на рак, в които туморът не се поддава на конвенционално лечение.

“Този метод е и много по-щадящ и има по-ниска вероятност след облъчването да има проблеми. Такива центъра има 11 в света и четири са в Европа, но от Виена до Москва и на юг няма нито един”, каза ученият.

Според него цената на лечение в този център би била съвсем конкурентна и поносима за Здравната каса. По думите му, макар и да има няколко подобни центъра за лечение в Западна Европа, цената там е между 50 и 60 000 евро, а в евентуалния център в България цената на лечението на човек ще е около 25 00 евро.

Доц. Литов подчерта, че уникалното в проекта за центъра е това, че освен за лечение, той ще бъде предвиден да се използва и за научни разработки.

“Идеята ни е да изградим институт, в който съществената част ще се използва за разработване на нови методи и технологии и да лекуваме около 700 човека на година. Затова този институт ще стане световен център и ще има хиляди учени, които ще дойдат на изследвания тук”.

Доц. Литов напомни, че България е най-активна в идеята за изграждане на центъра на нейна територия, заради което са съставени работни групи към Президентството и правителството, които обхващат и различни министерства.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Така ще изглежда новата кошара, за новата порода български овце, които нито са служили на родина, нито клетви са давали, а от историята едвали нещо ще зная.Режат корените на нацията,световен план по обезличаването на човека и неговата природа. Всичко останало е “мижи да те лажем”. Във всеки случай, не аз спъвам прогреса, че човека следва щастието си от столетие и все не го достига, няма мир, а войни и днес избиват деца…”Учени” добре обучени от системата да я поддържат и колкото повече напредват технологиите, толкова по-нагли ще стават властимащите.

    1. Много тъпо и безмислено изказване,драги. Добре е човек с такива големи комплекси като теб, да се лекува, а после да се опита да развие някакво мислене, та да му е ясно за какво говори и да може да формира някакво мислене. Иначе ще си остане само загуба на органична материя.

Отговорете