Доц. Околийски, СЗО: Заразяването с коронавирус става по въздушно-капков път

Кадър от БНТ

Доказано е, че в България не става дума за коронавирус, каза пред БНТ доц. Михаил Околийски от Световна здравна организация.

Следобедът разговаряхме с Министерството на здравеопазването и те казаха, че става дума за други инфекциозни заболявания, а не за коронавирус. В България няма потвърден случай на коронавирус, категоричен бе той.

По думите му няма как човек да се зарази с коронавирус от стока.

"Държа да подчертая, че преживяемостта на този вирус е около няколко часа върху предмет, върху метал, картон, така че пратка, която е изпратена от Китай , тя пътува дни и седмици и месеци. Заразяването става по въздушно-капков път", каза той.

Околийски каза още, че симптомите на коронавируса не могат да се различат от тези на сезонния вирус и, че "сезонният грип в България годишно взима стотици жертви, защото хората, особено тези, които са най-уязвими с хронични заболявания и малки деца, не се ваксинират, за да смекчат симптомите на грипа и стават жертви на един сезонен грип, който е нещо обичайно за страната".

По думите на Околийски страхът се поражда от това, че това е нов вид вирус и не се знае в каква посока ще се развива.

Той каза, че цял ден 16-те топ експерта на Световната здравна организация, които съставляват т. нар. извънреден комитет заседават и ще дадат пресконференция в 20:30 българско време, на което ще кажат дали ще обявят извънредно положение в общественото здраве от международен характер.

"Опитът сочи, че най-вероятно ще бъде обявено извънредно положение, което предполага не създаване на паника в страните, а имплементирането на определени мерки за предпазване и за опит да се спре разпространението на вируса. Ситуацията е сериозна, но не е страшна", каза той.

Коментари

Задължително поле