Доц. Петър Чобанов: Ще завършим годината на неголям дефицит

„Ще завършим годината на неголям, но все пак дефицит. Все още сме на плюс, но това е, защото се бавят капиталовите разходи най-вече, а те са много важни от гледна точка на растежа. Освен това се поеха ангажименти за допълнителни разходи като добавките от 50 лева към пенсиите, парите за детските“. Това прогнозира пред БНР университетският преподавател доц. Петър Чобанов, бивш министър на финансите.
Според него ще се наложат допълнителни корекции на бюджета за тази година и това ще се случи по време на гласуването на бюджета за 2021 година.

„За спада на икономиката ще разберем след 17 октомври, когато Националният статистически институт ще публикува ревизия на данните за 2019 година. Знаем, че спадът за второто тримесечие се движи около двуцифрени стойности“.

Доц. Чобанов допълни: „Спад има заради коронакризата, но той и ще продължи, защото не се виждат в българската икономика знаци за нейното възстановяване, а това ще продължи още време“.

Доц. Петър Чобанов прогнозира дефицитен бюджет: „Очаквам да бъде направен бюджет, който да предвиди салдото да бъде намалено спрямо текущата година, дефицитът да бъде намален с около 0,5% от БВП. Това ще са първоначалните разчети... Заявките за увеличение на редица социални разходи намаляват възможността за големи фискални маневри. Крайният резултат ще бъде относително висок дефицит през следващата година“.

Доц. Чобанов не допуска сред евентуални нови противоепидемични мерки да бъде включено затваряне на икономиката, тъй като трудно би се понесла социалната цена.

„Зависи и как ще се задълбочи медицинската част от кризата, тъй като, ако станем свидетели на твърде високи стойности и голямо натоварване, ще е ясно, че колкото и да струват тези мерки, те ще трябва отново да бъдат предприети“.

Коментари

Задължително поле