Доц. Спас Ташев: Във френското предложение не става въпрос изцяло за нова позиция, а за приемственост

Кадър от БТВ

Във френското предложение не става въпрос изцяло за нова позиция, а за приемственост. Това го казвам с оглед на тези опасения, които се лансират, че едва ли не след края на френския мандат вероятно ще се тръгне към изцяло нов вариант за решаване на спорните ни проблеми със Северна Македония. Това коментира пред БНТ историкът доц. Спас Ташев.

Според него дори да е изтекъл мандатът на френското председателство, предложението е добра основа, върху която може да се стъпи и да се надгради, за да постигне своите цели.

"Двустранният протокол е част към пакета, който се предвижда да бъде включен при решаването на спорните проблеми и в това е шансът на България. Протоколът до голяма степен защитава българския интерес“, добави Ташев.

Но той допълни, че протоколът трябва да се прецизира от българска страна, защото по отношение на някои наши искания гаранциите са само пожелателни. Също така няма санкциониращ механизъм за контрол, ако Скопие не изпълнява подписаните ангажименти.

Ташев смята, че когато България има готова позиция и я представи пред своите евро-атлантически партньори, ще постигнем много важен външнополитически ефект – натискът от Европа ще бъде върху Скопие, а не върху София.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България