Доц. Цонев: Covid-19 може да доведе до тежки тромбози или кръвоизливи след време

Снимка: БНТ
Доц. Светлин Цонев

Ковид-19 се оказа съдово заболяване, което може да има хронична фаза. Това означава, че отдалечено във времето хора, които имат други заболявания, може да получат усложнения и да се появят дори след месеци тежки тромбози или кръвоизливи, които са свързани с прекараната инфекция. Това обясни доц. Светлин Цонев - специалист по кардиология, ангиология и флебология в Клиниката по Кардиология на УМБАЛ "Александровска".

По думите му, определено самата инфекция е влошила доста пациенти, които или не са лекували своето високо кръвно налягане, или са имали диабет, който е бил в лош контрол. Това са тежки заболявания, които вещаят по-лош изход от COVID-19.

"За съжаление, България води по смъртност, включително от COVID-19. Една от причините е, че българинът продължава да е на едно ото водещите места по сърдечно-съдови заболявания. За съжаление, нито профилактиката, нито лечението са достатъчно стриктни, което зависи от всеки един пациент, обясни доц. Цонев.

Основният механизъм, по който вирусът уврежда съдовете, е увредата на вътрешната стена на самия съд. Чрез имунната система, чрез нарушаване на фунцкията на ендотела, се завъртат порочни кръгове, които трудно могат да бъдат прекъснати дори и при навременно лечение, уточни кардиологът.

Той съветва, ако има съмнение за инфекцията, бързо пациентът да бъде насочен към лекар, а не да започва универсална терапия.

Задължително е специалист да прецени и лечението не може да става по телефона. Изписването на рецепти по телефона, може да предизвика тежки усложнения при пациентите.

Има определен риск от ваксините, но той е доста по-малък, отколкото риска от прекарване на самото заболяване, каза още доц. Цонев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България