До края на годината България може да изпълни препоръките в доклада на ЕК, заяви Цачева

До края на годината България може да изпълни препоръките в доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева пред журналисти в Брюксел, където е на посещение във връзка с бъдещото ни Председателство на съвета на ЕС. "Със задоволство мога да отбележа, че за сроковете, които до момента са изтекли, мерките са изпълнени.

Има известно забавяне по отношение на съдебната и прокурорска карта с оглед намаляване на тежестта, разтоварване на някои от най-натоварените съдилища, но срокът там е по-продължителен", коментира Цачева. Министърът добави, че между 14 и 16 юни в София е била мисия по Механизма за сътрудничество и проверка. "За първи път срещите с представители на българските институции бяха организирани по ново начин - съответната препоръка от януарския доклад с предвидените мерки и конкретните срокове в работния график, който ние имаме", коментира тя и добави, че проведените срещи са протекли в конструктивен, диалогичен, партньорки дух.

"Поели сме ангажимент регулярно да информираме партньорите за напредъка. Аз съм обнадеждена и се надявам така, както прозира и от самия януарски доклад с един вече обозрим хоризонт - края на 2018 г. тази проверка спрямо България да приключи, но това зависи от работата ни в изпълнение на препоръките", каза още правосъдният министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България