До края на 2019 г. Столична община предвижда да има между 150 и 200 км велоалеи

Столичната община предвижда в края на 2019 година в София да има между 150 и 200 км велоалеи.

Това заяви в Столичния общински съвет зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев след семинара „Планиране и изграждане на велосипедна инфраструктура на територията на Столична община“ с цел обмяна на добри практики между София и Посолството на Холандия.

Семинарът цели да пренесе част от опита на Холандия и да подпомогне развитието и популяризирането на велосипедния транспорт у нас.

„Идеята е да се свържат всички велоалеи в една мрежа и велосипедът да стане предпочитан начин на придвижване. Освен централните отсечки мислим и как да свържем централните части и крайните отсечки на града в обща велосипедна инфраструктура“, посочи Крусев.

По думите му важен акцент е насърчаването на културата на придвижване с велосипеди, което и холандски експерти са откроили като основно предизвикателство, през което те са преминали. Крусев съобщи,че холандските му колеги са представили изключително интересни решения за кръгови кръстовища, в които се съчетава преминаване на автомобили и велосипедисти.

Зам.-кметът каза, че у нас също може да се мисли за изграждане на кръгови велоалеи, през които да преминават велосипеди, автомобили и дори трамваи. Идеята предстои да се обмисли добре и да се прецени дали може да се реализира, уточни Крусев.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. О, то във Варна отдавна ги има ама пак си карат навсякъде будалите. Има и паркинги за велосипеди, които никой не ползва.Сега ще раздават безплатно на велосипедистите маски против твърди частици във въздуха и очила срещу ниско прелитащи гларуси.

Отговорете