До 10 март трябва да са доставени машините за вота

Датата, на която машините за електронно гласуване трябва да бъдат доставени в България, е 10 март 2017 г. Централната избирателна комисия публикува документацията на обществената поръчка за осигуряване на устройства за машинно гласуване.

От Агенцията по обществените поръчки става ясно, че инсталирането на софтуера трябва да стане до 18 март. Предвижда се машините да бъдат доставени в избирателните секции до 25 март. Стойността на поръчката е в размер на 12,5 млн. лв; без ДДС, а максималната стойност не трябва да надхвърля 15 млн. лв. без ДДС.

Експерти коментираха, че в заданието има неизпълними условия. Първото е, че в рамките на 12,5 млн. лв., максимум 15 млн. лв. трябва да бъдат осигурени не само устройствата, но и техният софтуер, да бъде платено на техниците по поддръжката и да бъдат сертифицирани устройствата. Посочено е, че кандидатите трябва да са най-малко двама. Досега от изборите през 2014 г. до президентските през 2016 г. в подобна процедура участва и печели единствено „Сиела Норма“. При това стойността на доставяните под наем устройства е била между 1400 и 1750 лева за машина.

Освен това срокът за доставка е изключително кратък. Докато се обсъждаше поръчката, от „Сиела Норма“ обявиха, че устройства могат да бъдат доставени от Филипините или Еквадор с кораби. Машините от Холандия, на които разчитаха от Министерския съвет, са за скрап, Няма да е изненада, ако се окаже, че няма нито един кандидат за участие в поръчката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.