До 18 март пускат тунела при „Витиня“ (обзор)

Премиерът Борисов провери ремонтните дейности на магистрала “Хемус”.

Борисов подари сакото си на работник

Това, което сме построили, ще остане още 100 години, категоричен е премиерът

За усилване на тунела е инжектиран 3500 куб. м бетонов разтвор

“На 17 - 18 март отваряме АМ “Хемус” в частта с тунел “Витиня”, обяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на ремонтните дейности на тунел “Витиня”. С него бяха зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и бившият вътрешен министър Младен Маринов.

Нанков определи като мит, че навремето се е строило качествено, а Борисов допълни, че по фугите са слагали торби от цимент. Борисов коментира, че тунел “Витиня” не бил ремонтиран от близо 30 години и се намирал в много лошо състояние и затова са предприели спешни мерки. “За усилване на тунела и попълване на кухините е инжектиран 3500 куб. м специален бетонов разтвор. След това е извършено укрепване на масива и тунелните облицовки с над 7000 анкера с обща дължина около 70 км. Изпълнена е над 33 600 кв. м хидроизолация по цялата дължина на лявата тунелна тръба. Изградена е сложна дренажна система, която отвежда водите, задържани от хидроизолацията, и предпазва новата първична носеща облицовка”, разказа премиерът.

След тунела Борисов се качи на един от ремонтиращите се мостове. “Още 15 дни и ще може да се ползват”, каза министър-председателят и отбеляза, че съоръженията преди са издържали на земетресение със сила едва 3-4 по Рихтер. “Всички мостове, които са ремонтирани, отговарят на най-съвременните изисквания - включително и за устойчивост при земетресение. За да се гарантира безопасността на пътуващите, се подменят и старите мантинели по 23-колометровия участък от тунела “Правешки ханове” до края на магистралата”, обясни министър-председателят и добави: “Това, което сме построили, ще остане още 100 години.

Борисов разговаря и с работници. Един от тях каза, че ще си вземе сако като на премиера. “Ако ти стане, направо ти го давам”, каза Борисов и след пробата си тръгна по риза.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България