До 2040 г. рециклираме 65% от битовите отпадъци

ВСУ "Черноризец Храбър" откри пилотна магистърска програма "Кръгова икономика"

65% от битовите отпадъци у нас трябва да се рециклират до 2040 г. Такава цел си е поставило Министерството на околната среда и водите, заяви във Варна зам.-министър Атанаска Николова. Заедно с почетния директор на Главна дирекция "Околна среда" в ЕК Джордж Кремлис тя участва във форум "Кръговата икономика - приоритет на следващия програмен период на ЕС", организиран от ВСУ "Черноризец Храбър" и областния управител на Варна Стоян Пасев.

Според Николова и в момента страната ни е водеща в ЕС по отношение на отделното събиране и рециклиране на електронно, електрическо оборудване и акумулаторни батерии. В сферата на оползотворяването на битови отпадъци обаче сме във втората половина на класацията заедно със съседките ни Румъния и Гърция.

МОСВ работи активно с местните власти и им помага да прилагат модели за наваксване на това изоставане, подчерта зам.-министър Николова. Тя уточни, че освен екологични ползи и печалби от милиони евро, прогнозите сочат, че кръговата икономика ще отвори над 1 млн. нови работни места в ЕС. По време на форума президентът на ВСУ "Черноризец Храбър" проф. д-р Анна Недялкова съобщи, че висшето училище стартира наесен първата у нас магистърска програма "Кръгова икономика".

Тя се реализира с подкрепата на МОСВ и Главна дирекция "Околна среда" на ЕК. В нея ще се обучават две групи по 30 души - във Варна и във филиала на ВСУ в Смолян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България