До 25 ст. на км тол такса за камионите

Първоначално тол системата ще обхване 6000 км от пътищата в страната, каза Олег Асенов, директор на Националното тол управление.

73 лв. за разстоянието от София до Бургас

При преминаване през рамките шофьорите не трябва да се престрояват

Камионите ще плащат между 18 ст. и 25 ст. на километър изминато разстояние. Това са заложените тарифи по време на тестването на тол системата, каза Олег Асенов, директор на Националното тол управление. Най-ниската цена от 18 ст.\км е за камионите с най-високия екостандарт Евро 6, а най-високата тарифа от 25 ст.\км е за камиони над 12 тона с четири и повече оси и екостандарт Евро 1 или Евро 2. Например за пътуване от София до Бургас камион над 12 тона с четири оси и Евро 5 ще плати 73,49 лв.

За да бъде отчитано движението на камионите по пътищата ще бъдат поставени специални рамки. Големите рамки са над 40 метра в дължина. Всички портални рамки са оборудвани с лазерни скенери и различни видове камери. Когато кола пътува към порталната рамка, се включва лазерен скенер, който включва цялата рамка, за да се разбере какво превозно средство приближава. Тези рамки заснемат номера на колата отпред и отзад и веднага получават информация дали превозното средство има нарушения.

Поетапно ще бъде въвеждана специална организация на движение при рамките. Ще бъдат поставени знаци, които да оказват на водачите, че в зоната за регистрация от рамките не трябва да се престрояват. Предстои да направим съответните маркировки, каза Олег Асенов.

Коментари

Задължително поле